Paroubek: Junckerova velká řeč v Evropském parlamentu

16.09.2016 18:29

J. C. Juncker včera v Evropském parlamentu předvedl celý arzenál nápadů, jak řešit „existenční krizi“, které nyní podle něj čelí EU po hlasování Britů o odchodu z EU. Před Evropským parlamentem ve Štrasburku položil předseda Evropské komise Juncker hlavní důraz na zlepšení ochrany unijních hranic a na budování základů společné evropské armády. Tento jeho návrh ostatně plně reflektuje již společný francouzsko- německý návrh na vybudování společné evropské armády a je podporován také řadou dalších států EU vč. ČR. Bohužel se J. C. Juncker zabýval znova také přerozdělováním migrantů EU podle kvót. Nicméně jeho rétorika v této věci byla již mnohem mírnější než před časem. Juncker zřejmě pochopil, že zejména nové země EU nemají pro tento plán EK pochopení.

Paroubek: Junckerova velká řeč v Evropském parlamentu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zřejmě nejvýznamnějším návrhem Junckera byl, kromě návrhu na společnou ochranu evropských hranic a společnou evropskou armádu, návrh na posílení investičního fondu EU a jeho zdvojnásobení na 630 mld. EUR. EU totiž přes velmi uvolněnou měnovou politiku ECB, spočívající v neúnavném uplatňování tzv. kvantitativního uvolňování, zažívá jen velmi malý hospodářský růst. Posílení investičního fondu o 310 mld. EUR by samozřejmě mohlo vést k podpoře vyššího hospodářského růstu. Juncker včera navrhl také investiční plán se 44 mld. EUR na rozvoj Afriky a zemí odkud míří do Evropy uprchlíci. To je velmi moudrý plán, jehož podstatou bude jistě boj proti suchu a snaha vytvořit např. v oblasti Sahelu i jinde, zasažených suchem a erozí, podmínky proto, aby z nich lidé nemuseli odcházet. Poradil bych Junckerovi a evropským politikům hned, kde vzít peníze na tento plán. Státy EU vynaloží každoročně cca 200 mld. EUR v armádních výdajích. Jistě mohou postrádat uvolnění části těchto peněz na účel, který je z hlediska dlouhodobého zájmu Evropy, která může být v příštích desetiletích ohrožována nezvladatelnými vlnami emigrace, velmi potřebný.

Juncker vyzýval také ke schválení poněkud kontroverzní dohody o volném obchodu s Kanadou (tzv. CETA) a ani slovem se nezmínil o podobné dohodě o volném obchodu s USA. Tuto dohodu s USA ostatně již v předchozích týdnech odepsali vlivní členové francouzské a německé vlády (Macron a Gabriel). Bez zajímavosti nejsou ani Junckerovy návrhy, aby do roku 2020 byla ve veřejným prostorách EU volně přístupná Wi-Fi. Navrhuje také, aby EU zavedla do roku 2025 superrychlý internet, od něhož si slibuje až 2 miliony nových pracovních míst. Juncker navrhnul také vznik jakési evropské domobrany, sboru dobrovolníků, v nichž by zejména mladí Evropané mohli pomáhat při řešení krizí. I tento návrh je jistě rozumný a prospěšný. Tito dobrovolníci mohou působit např. při řešení situací podobných té při posledním zemětřesení v Itálii. Nebo při řešení dalších vln emigrace do Evropy.

Juncker a EP vyzvali národní parlamenty, aby projednaly tyto návrhy do 14 dnů. Předpokládá se, že již na neformálním summitu EU v Bratislavě předstoupí evropští lídři, tedy představitelé národních států, s dalšími návrhy navazujícími na Junckera a prohlubujícími jeho návrhy. To může být dobré východisko pro budoucí reformu a oživení EU, která dostala těžký úder Brexitem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …