Paroubek: Kam se poděly peníze, které jsou nyní vykazovány jako řecký dluh?

02.02.2015 17:14

V debatě o splácení řeckých dluhů, která se díky vítězství Syrizy v řeckých parlamentních volbách rozvířila, je třeba si připomenout, jak vlastně tyto dluhy vznikly.

Paroubek: Kam se poděly peníze, které jsou nyní vykazovány jako řecký dluh?
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Deficit Řecka činí zhruba 340 miliard eur a oblastí, kterou zejména v minulosti řecké vlády skutečně masivně financovaly, nebyla jen oblast sociální, ale také (a hlavně) oblast vojenských výdajů. Podle statistik NAT je Řecko, pokud jde o podíl zbrojních výdajů k DPH, hned za Spojenými státy, které na obranu dávají přes 4 % HDP.

Od turecké invaze na Kypru v roce 1974 vydalo Řecko na zbrojení nejméně 216 miliard eur (!). Paradoxně se cítilo ohroženo svým spojencem z NATO – Tureckem, a tak ve velkém nakupovalo například nejmodernější německé ponorky (za dvě miliardy eur) či stovky tanků Leopard, houfnice a také například stíhačky Mirage a F16, tedy v zásadě úplně zbytečné zbraně.

Mezi lety 2002–2011 se do Řecka nejvíce zbraní přivezlo z USA (42 %). Německa (25 %) a Francie (téměř 13 %). Z německého vývozu činil export zbraní do Řecka 15 % celkového vývozu zbraní a Francie sem směřovala 10 % ze svého celkového zbrojního exportu. V letech 2002–2006 bylo Řecko dokonce největším dovozcem zbraní na světě. A tehdy se nahromadily největší státní dluhy. Pro americké, německé či francouzské zbrojní firmy bylo Řecko přímo zlatým dolem. Ve článku v Guardianu se před dvěma lety objevila zajímavá spekulace, že mezinárodní pomoc Řecku byla vázána na slib řecké vlády, že odběr zbraní z Německa a Francie bude pokračovat…

Minulá řecká vláda, koaliční, v níž dominovali konzervativci a vedle nich socialisté z Pasoku, vytvořila mírně přebytkový rozpočet (před započtením dluhu, samozřejmě), a to tím způsobem, že velmi silně ořezala různé solidární programy a šetřila na důchodcích a státních zaměstnancích. Ale vojenské výdaje měly znovu růst.

Dřívější pravicové i levicové řecké vlády lití peněz do zbrojení státu svorně podporovaly, a to i tehdy, když už bylo Řecko ve velkých finančních problémech. Dluhy Řecka nezpůsobila přílišná štědrost státu v sociální oblasti, jak se traduje, ale obrovská míra korupce, která dovolovala držet řecké výdaje na zbrojení na 4 % HDP. Určitě si na tom nemastili kapsy řečtí důchodci a státní zaměstnanci, ale špičky řeckých vládních politických stran a zahraniční zbrojní firmy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…