Paroubek: Kerry se snaží dávat lekce, ale sám by nějakou potřeboval

18.09.2015 9:47

V českých médiích, s výjimkou serveru Vaše věc, se téměř vůbec neobjevila informace o tom, co tento týden exkluzivně zveřejnil jeden z nejváženějších britských deníků The Guardian.

Paroubek: Kerry se snaží dávat lekce, ale sám by nějakou potřeboval
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V Guardianu se objevila zpráva o tom, že někdejší  vyjednavač OSN M. Ahtisaari, mimochodem také bývalý finský prezident a úspěšný vyjednavač v mnoha neuralgických bodech světa, před více než  třemi a půl lety zaznamenal nabídku Ruska na mírové řešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii.

Rusko ústy svého zástupce v OSN V. Čurkina Ahtisaarimu sdělilo, že je ochotno prosazovat, aby v rámci celkového řešení  ozbrojeného konfliktu v Sýrii došlo mj. k  abdikaci syrského prezidenta B. Asada. USA a další mocnosti Západu však celou nabídku Ruska, se kterou je Ahtisaari v únoru 2012 seznámil, uzavřely s tím, že B. Asada označily za válečného zločince.

V Sýrii tedy již 3,5 roku probíhá ozbrojený konflikt, který mohl být již ukončen, a Západ by nyní měl mít s B. Asadem a Ruskem společný cíl, kterým je zničení Islámského státu.

B. Asad, který byl podle názoru vrcholných politiků mocností Západu   na začátku roku 2012 těsně před svým pádem, dnes před Islámským státem ochraňuje velkou část  syrského civilního obyvatelstva, a to včetně náboženských a národnostních menšin.

Výsledkem dlouhodobě  nerealistické politické linie Západu jsou čtyři miliony syrských uprchlíků. A pokud nyní padne režim B. Asada, přibudou k těmto čtyřem milionům lidí  miliony další. Odpovědní politici Západu však dělají, jakoby nevnímali situaci, která se v Sýrii i díky jejich zavinění vytvořila a která generuje další a další statisíce lidí prchajících  ze země.

„Varování“ ruského ministra zahraničí Lavrova z úst šéfa americké diplomacie Kerryho tak působí minimálně poněkud nevkusně, a rozhodně neperspektivně.

Zájmem zejména evropských států by mělo být, aby v Sýrii co nejrychleji došlo k mírovému uspořádání a Syřané již dále nemuseli utíkat ze země. Právě do Evropy. V této věci by země EU, když toho nejsou schopné USA, měly velmi úzce spolupracovat s Ruskem…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.