Paroubek: Komické žebříčky důvěryhodnosti

23.09.2015 19:59

Když jsem se v průběhu letních prázdnin pohyboval v západní Evropě, počínaje Řeckem, přes Rakousko, Itálii, Německo až po Francii a bavil se s lidmi o politice, musím říci, že zejména mí západoevropští spolubesedníci vždycky užasli, řekl bych, že šli přímo do kolen, když jsem jim sdělil, že českým ministrem financí je druhý nejbohatší občan České republiky.

Paroubek: Komické žebříčky důvěryhodnosti
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nechtěli věřit, že je v členské zemi EU něco takového možné.  Takový konflikt zájmů by zejména němečtí a rakouští, ale také francouzští občané nebyli ochotni ani schopni strpět. Také pro Itálii, která byla dlouhá léta státem s mimořádným vlivem televizního magnáta Berlusconiho, který kontroloval polovinu italských médií (druhá polovina médií byla ovšem proti němu) je něco takového po zkušenostech, které Italové s Berlusconim udělali, těžko myslitelné. U nás ovšem Babiš kontroluje největší mediální dům v zemi a pomocí neformálních vazeb má velmi přátelsky nakloněnu také celou řadu dalších vlivných médií, včetně veřejnoprávní televize a rozhlasu.

Babiš zkrátka není „jen“ místopředseda vlády, který může svým konkurentům vidět přes detektivy a analytiky úřadu FAÚ do karet a účtů (tam může koukat vlastně komukoli v této zemi), on je také šéfem koncernu, který je největším příjemcem dotací z veřejných rozpočtů v České republiky. A ke všemu má Babiš prakticky neomezené finanční možnosti, pokud jde o marketing, a to jak jeho osobní, tak marketing svého politického hnutí.

Jeho firmy velmi často získávají veřejné zakázky, počínaje CzechTourismem, konče Lesy ČR, v hodnotách miliard korun, a A. Babiš si dokáže prosadit takové legislativní úpravy, jaké potřebuje. Ty mu přináší tu daňové bonusy, jindy jistotu, že nikdo nebude drze nahlížet od účetnictví jeho firem, které jsou příjemci dotací z veřejných rozpočtů, a mohli bychom pokračovat.

Přesto, anebo právě proto (?) je A. Babiš nejdůvěryhodnějším politikem v zemi, alespoň podle agentury SANEP, kde vévodí průzkumu důvěryhodnosti českých politiků s 42,3 %. Kumulace politické, ekonomické a mediální moci tedy slaví svůj triumf, a lze se objektivně domnívat, že tomu bude stejně i v následujících letech.  Je to jistě dobrá zpráva pro A. Babiše, ale smutné vysvědčení pro českou demokracii a do značné míry i pro české občany anebo alespoň jejich značnou část…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…