Paroubek: Konec Velké ceny v Brně? Obrovská škoda nejmíň pro celý Jihomoravský kraj

16.07.2014 12:36

Mnoho cizinců zná ČR, respektive alespoň Brno, pouze díky Grand Prix. To by se ale mohlo do budoucna změnit. Grand Prix se totiž letos v Brně možná pojede naposledy. Vedení Autodromu Brno oznámilo, že nemá na pořádání této akce peníze.

Paroubek: Konec Velké ceny v Brně? Obrovská škoda nejmíň pro celý Jihomoravský kraj
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Národní rada pro sport nezařadila Grand Prix České republiky do dotačního programu pro významné sportovní akce, a tak de facto zamezila možnosti, aby tato akce dosáhla na finanční dotace. Jen na zalistovací poplatek, který Autodrom Brno musí zaplatit promotérovi akce, je třeba 72 milionů korun. Po debatách vyčlenilo ze svého rozpočtu 20 milionů ministerstvo školství a deset milionů ministerstvo financí. Do 72 milionů ale stále schází více než polovina.

Údajným důvodem, proč Autodrom Brno nedosáhl na dotace, je, že svou žádost přes Autoklub ČR, který může o dotace žádat, poslal pozdě.

Autodrom Brno má do konce července termín, do kterého by měl promotérské společnosti sdělit, zda s ČR lze ohledně Grand Prix počítat i v dalších letech. Bohužel se zdá, že pro ČR je Velká cena České republiky v Brně akcí nepodstatnou a nedůležitou, a tak bude možná letos pořádat Velkou cenu v Brně naposledy.

Myslím, že by se vláda i Národní rada pro sport měla zamyslet nad tím, že Velká cena silničních motocyklů v Brně není pouze sportovní akce, ale akce s velkým společenským a ekonomickým dopadem. Díky Velké ceně navštíví Brno každý rok desetitisíce turistů.

Finance do podobných akcí (a upřímně, žádná jiná akce srovnatelná s Grand Prix Brno v ČR není) je třeba vidět právě v takovémto širším kontextu, ne jen v nominální částce, která na akci padne. Je zvláštní, že lidé, kterým by mělo jít v prvé řadě o dobré jméno ČR v zahraničí, dělají vše proto, aby tato akce velkého mezinárodního významu v ČR už od příštího roku nebyla.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…