Paroubek: Lobby chtějí nové reaktory hlava nehlava

12.06.2015 19:18

V deníku Právo v tomto týdnu vyšel článek s názvem Průzkum: Většina je pro elektřinu z jádra, který byl ilustrován koláčovými grafy ukazujícími, kolik procent Čechů „prožívá obavy z jaderné energie“, a hovořil o tom, jak Češi stojí o rozvoj jaderné energetiky. Zaštiťoval se přitom průzkumem veřejného mínění provedeným společností CVVM, který ovšem odpovídal na poněkud jiné otázky…

Paroubek: Lobby chtějí nové reaktory hlava nehlava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jednak je třeba říci, že to, že se Češi jádra nebojí, zdaleka neznamená, že stojí o stavbu čtyř nových jaderných bloků za zcela nepředstavitelné sumy (souhrnně se může jednat až o částku přesahující tři čtvrtě bilionu korun) a v době, kdy je ČR 5. největším světovým vývozcem elektřiny na světě, ceny elektřiny zlevňují, a navíc se energetika vyspělých evropských států vydává zcela jiným směrem. A jednak je třeba říci, že Právo z výzkumu společnosti CVVM účelově vybralo jen to, co jádru, nedávno vládou schválenému jako hlavní zdroj elektrické energie v ČR na další léta, alespoň trochu konvenuje. Výsledek průzkumu, který pro jadernou energetiku nevyšel zdaleka tak pozitivně, jak se v Právu snaží poněkud manipulativně tvrdit, si můžeme prohlédnout zde.

Připomínám, že podle nedávno provedeného průzkumu společnosti Focus stojí o jádro coby hlavní složku českého energetického mixu pouze 13 % občanů(!). Naopak dva třetiny občanů by byly pro energetiku založenou na úsporách a obnovitelných zdrojích energie, tedy na konceptu, který prosazuje EU a ze kterého vycházejí naši sousedi Rakousko a Německo.

Je to samozřejmě otázkou vkusu, zda vláda a vlivná česká média chtějí hájit zájmy průmyslových lobby. Jak vláda, tak média by měly dbát na to, aby občané dostávali pravdivé informace o stavu věcí. Právo si svůj úkol objektivně informovat českou veřejnost v tomto případě poněkud zjednodušilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

20:07 Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním re…