Paroubek: M. Zeman ukázal, že se v ukrajinské krizi orientuje

06.05.2015 4:32

V rozhovoru pro agenturu TASS M. Zeman uvedl, že pochybuje o tom, zda ukrajinský předseda vlády A. Jaceňuk usiluje o mír na východě Ukrajiny.

Paroubek: M. Zeman ukázal, že se v ukrajinské krizi orientuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Svůj názor na ukrajinského premiéra Jaceňuka zdůraznil už podruhé. Poprvé jej dal najevo letos v lednu, když Jaceňuka v rozhovoru pro deník Právo nazval „premiér války“.

Ač s M. Zemanem v mnoha věcech nesouhlasím, jeho pohled na ukrajinskou krizi považuji za rozumný a střízlivý. Ukrajinští vůdci by se skutečně měli snažit celý konflikt co nejrychleji ukončit, a nikoli podporovat soukromá vojska oligarchů či opíjet ukrajinské občany rohlíkem a tvrdit jim například, že vstup Ukrajiny do NATO vlastně záleží pouze na tom, jak se Ukrajině bude chtít a vstup do EU už je ve dveřích a stačí kývnout…

Finanční situace Ukrajiny je tragická a tato země stojí oběma nohama ve státním bankrotu. K sanaci ukrajinských státních financí by bylo zapotřebí zhruba 250 – 300 miliard eur a takovou částku Ukrajině pochopitelně EU a ani žádná jiná organizace nemůže.

Je v zájmu Ukrajiny a valné většiny jejího obyvatelstva, aby tato země dodržovala dohody z Minsku a nepodporovala bujení konfliktu na východě svého území.  Místo intenzivního zbrojení, o kterém před časem psala západní média, by se měla soustředit na to, aby ukrajinské oligarchy zbavila zásadního vlivu na politické a ekonomické rozhodování v zemi, a mohla se pustit do obnovení ukrajinského hospodářství…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

14:17 Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výši mezd.