Paroubek: Měnit ústavu s každým novým prezidentem je cesta špatným směrem

15.07.2013 18:01

Současné úvahy o změnách Ústavy ČR, o kterých začali hovořit politici "velkých" parlamentních stran v souvislosti s některými rozhodnutími prezidenta Zemana, jsou především důsledkem neschopnosti dotyčných politiků dohodnout se.

Paroubek: Měnit ústavu s každým novým prezidentem je cesta špatným směrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Současná parlamentní reprezentace státu má tendenci měnit ústavu vždy, když její znění neodpovídá představám a cílům hlavních politických hráčů a když chce zakrýt vlastní bezradnost. To považuji nejen za nemístné, ale i za nebezpečné.

Prezident Zeman složil prezidentský slib na platnou Ústavu ČR. Měnit její znění v průběhu mandátu současného prezidenta směrem k jeho zásadním pravomocem tudíž nepovažuji za vhodné. Budeme snad měnit ústavu vždy, když bude zvolen nový prezident?

Nepříliš často se v současné diskusi uvádí jako příklad přímo volení prezidenti v okolních státech. V Rakousku i na Slovensku, kde si občané sami volí hlavu státu, má prezident podle ústav těchto zemí daleko menší pravomoci, nežli u nás. A nevadí to ani prezidentům těchto zemí, ani jejich občanům. Nevidím jediný důvod pro to, abychom se u nás vydali jinou cestou, nežli se vydali v zemích nám historicky nejbližších.

Pokud bychom měli o něčem vážně přemýšlet, pak tedy o tom, zda je v zájmu státu, aby hlavou výkonné moci v naší zemi byl člověk starší např. sedmdesát let. A zda je vhodné, aby veřejnost nevěděla o zdraví hlavy výkonné moci státu prakticky nic. Například ve Francii či ve Spojených státech je téměř nemyslitelné, aby veřejnost nevěděla o sebemenším zdravotním problému svého prezidenta. A má to jednoduché opodstatnění: zdravotní stav prezidenta úzce souvisí s výkonem jeho víceletého mandátu a s kroky, které mohou mít dlouhodobější dopad.

Ačkoliv nepovažuji některé poslední kroky prezidenta Zemana za vhodné a rozhodně neschvaluji jeho postup při jmenování Rusnokovy vlády, musím velmi důrazně odmítnout výroky předsedy TOP 09 a neúspěšného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga na adresu prezidenta Zemana v rakouském tisku. Režim osobní moci a dále prosazování vlastních osobních ambicí, ke kterému směřuje Miloš Zeman, není shodný s nacismem ani komunismem. Podobnými výroky Karel Schwarzenberg silně poškozuje již tak vládou české pravice silně poškozený obraz země v zahraničí. Měl by se za ně občanům naší republiky omluvit.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21        

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

21:03 ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová s Ondřejem Krutílkem zakončili svůj čtyřdenní výjezd na Moravu…