Paroubek: Na večeři s Robespierrem, Napoleonem - i s Bleskem

29.07.2017 8:34 | Zprávy

Při svém týdenním pobytu v Paříži jsem měl opět několik nevšedních zážitků v jednom dni. Navštívil jsem Pompidouovo centrum a jeho kolekce moderního a soudobého umění.

Paroubek: Na večeři s Robespierrem, Napoleonem - i s Bleskem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zašel jsem také po dlouhých letech do Pantheonu, abych si připomněl, jakou úctu prokazují Francouzi svým národním hrdinům a osobám, které se zasloužily o stát. A večer jsem byl pozván svými novými pařížskými přáteli, se kterými jsem se poznal před pár týdny u moře v jihofrancouzském Lacroix Valmer, do staré restaurace Le Procope. Tahle restaurace byla založena již v roce 1686. Chodil do ní Voltaire, Condorcet a další encyklopedisté, navštěvovala ji Marie Antoinetta i nešťastný král Ludvík XVI. Začátkem velké revoluce do ní rádi chodívali Robespierre se Saint Justem a později restaurace hostila také císaře Napoleona.

Většinu hostů v této restauraci v tomto letním období tvoří bohatí angličtí turisté, kteří nevědí nic anebo jenom málo o encyklopedistech a už vůbec si ani nevzdechnou na vůdce revoluce anebo na tragickou postavu Marie Antoinetty a jejího královského manžela. Personál restaurace byl proto potěšen, když jsem se o tyto věci živě zajímal. A tak jsem viděl zasklené vlastnoruční věnování restauraci za prokázané služby od Marie Antoinetty, Ludvíka XVI. i od Maximiliena Robespierrea. V restauraci také s pietou přechovávají Napoleonův klobouk. Přiznám se, že jsem si ho představoval větší, jako ve filmech. Velký ale není.

Pokud jde o úroveň obsluhy a kvalitu jídla této restaurace, musím říci, že to bylo zcela nesrovnatelné s jinými pařížskými restauracemi. Bylo to samozřejmě také v jiné cenové kategorii. A tak jsem rád, že jsem nemusel platit účet, který jsem s rozpaky, ale i s radostí přenechal svým novým přátelům. V Praze jim to oplatím. V restauraci měli vynikající výběr ústřic, měl jsem jako předkrm kraba na avokádové pěně a specialitu restaurace, úžasného kohouta na víně. A to vše jsme zapíjeli dobrým alsaským bílým vínem.

Do restaurace ke mně dorazila v průběhu večeře zpráva včetně naskenovaného článku z včerejšího Blesku. Ten v poslední době věnuje velkou pozornost mé rodině. Snad si ještě omylem v Blesku myslí, že jsem premiérem či alespoň předsedou sociální demokracie. Ale v té první funkci jsem skončil téměř před jedenácti lety, v té druhé před sedmi lety. Zkrátka jsem soukromá osoba. A bývalá manželka Zuzana, která v úterý oslavila šedesáté narozeniny, je už deset let soukromá osoba.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Co myslíte tím zvláštním statusem pro Ukrajinu?

A myslíte, že vzhledem k prokazatelné korupci na Ukrajině je správné ji nějakým způsobem začleňovat do EU? Upřímně já nevěřím tomu, že pokud by byla v EU, že by to vytvořilo nějakou oponu pro Rusko. Proč by taky mělo? Myslíte, že kdyby třeba Ukrajina byla už teď v EU, že by ji snad Rusko nenapadlo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Plaga: Prvním krokem bude zajištění rozpočtu na rok 2026

18:19 Ministr Plaga: Prvním krokem bude zajištění rozpočtu na rok 2026

Premiér Andrej Babiš dnes uvedl do úřadu nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Pla…