Paroubek: Netanjahu je jak beránek míru. Obamovo přehodnocení vztahu k Izraeli je logické

21.03.2015 7:32

Premiér B. Netanjahu vyhrál předčasné izraelské parlamentní volby akcentací údajné íránské hrozby a svou vládu sestaví z představitelů nacionalistických a ultranacionalistických sil, mezi nimiž je on ještě jako beránek míru. Vyjádření B. Obamy o tom, že by USA mohly přehodnotit svou politiku k Izraeli, je proto zcela logické.

Paroubek: Netanjahu je jak beránek míru. Obamovo přehodnocení vztahu k Izraeli je logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

B. Obama cítí globální odpovědnost za situaci na Blízkém a Středním východě a jeho administrativa chce logicky dospět k nějakému smluvnímu ujednání s Íránem – ostatně spolu s dalšími velmocemi.

Obamova vláda i EU chtějí stále intenzivněji řešit problematiku suverénního Palestinského státu. A Obamova vláda jistě nemá zájem ani na chaosu v Iráku a Sýrii, kde se zdá, jakoby Netanjahuovi chaos nevadil, a ukazoval to například svými pozitivními vztahy s jednou z odnoží teroristické organizace Al-Kájida – organizací An-Nusra – která obsadila část Syrského území pod Golanskými výšinami v blízkosti demarkační linie s Izraelem.

Pro amerického prezidenta jistě není přijatelné – stejně jako pro část prozíravějších amerických politiků – aby linii americké zahraniční politiky vůči Blízkému a Střednímu východu určoval izraelský premiér.

Nikdo z předchozích izraelských premiérů, a to jimi často byly i mnohem pozoruhodnější osobnosti než B. Netanjahu, by se něčeho podobného, jako bylo Netanjahuovo vystoupení v americkém Kongresu, nedopustil.

Bude zajímavé sledovat, jak se k tomuto Obamovu vyjádření postaví nejen Netanjahu, ale i další přední světoví státníci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL