Paroubek: Nové vize sociální demokracie

23.01.2018 8:37

Nedělní konference v Ambassadoru, která byla věnována novým vizím sociální demokracie, se zúčastnilo zhruba 200 lidí. Naprostá většina z nich se zdržela i delší čas po skončení mého vystoupení a následné debaty, což oboje zabralo zhruba dvě hodiny.

Paroubek: Nové vize sociální demokracie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Chci ještě jednou ocenit ty, kteří přijeli často ze vzdálených míst v Moravskoslezském či Ústeckém kraji anebo odjinud, neboť v neděli ráno (konference začínala v 10 hodin) a díky padajícímu sněhu nebyly dopravní komunikace zrovna v komfortním stavu. Vzdát se volné neděle a obětovat ji na politické setkání, to už vyžaduje silné zaujetí.

Média konferenci věnovala slušnou pozornost a jsem tomu rád. Ale jak se ukazuje, materie konference byla poněkud náročná, takže při popisu dění na konferenci došlo v médiích k jistému zjednodušení.

Prezentoval jsem na konferenci celkem 21 programových bodů, které by sociální demokracie měla rozvinout ve svém příštím programu. Z těchto 21 bodů jsou některé body, o kterých sociální demokracie dosud vůbec nemluvila (eutanazie; sňatky homosexuálů; silný akcent na obnovitelné zdroje energií oproti preferování jaderné energetiky; politika silné koruny a tak dále).

Za klíčové považuji programově šest bodů:

  1. Tím prvním bodem je důraz na vyšší zdanění velkých korporací. Tedy těch, které do zahraniční v některých letech posílají i přes 300 miliard korun dividend. Pokud 50–70 či 100 miliard korun z těchto dividend zůstane jiným nastavením zdanění v ČR, budou tyto peníze využity k zajištění růstu důchodů, na rozvoj českého školství, zdravotnictví, dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu, ale také v sociální oblasti, kultuře a podobně.
  2. je to prosazování politiky silné koruny. To znamená posilování kurzu koruny ve vztahu k euru tak, aby přijetí eura jako měny v ČR bylo až v okamžiku, kdy bude konverzní kurz koruny a eura v poměru 18 – 20 korun za 1 euro.
  3. by se sociální demokracie měla vymezit proti dostavbě nových jaderných bloků v obou jaderných elektrárnách. Výstavba drahých jaderných bloků perspektivně povede k vysokým cenám elektrické energie, což se negativně promítne jak v peněženkách obyvatelstva, tak v ekonomice zejména malých a středních firem.
  4. prosazovat růst úrovně zdravotní péče a zajistit proto v nejbližších letech růst počtu studentů medicíny a dalších zdravotních oborů, tak aby byly během příštích pěti až deseti let nahrazeny v plném rozsahu odchody lékařů ze silných populačních ročníků 50. let do důchodu příchody nových lékařů.
  5. ČSSD musí mít realistický přístup k dozbrojování Armády ČR, aby nedocházelo k předpokládaným obřím nárůstům vojenských výdajů ve státním rozpočtu během několika příštích let až na dvojnásobek současného stavu.
  6. Vláda ČR má především v daňovém zákonodárství uplatněním 100% odpisů na nejmodernější technologie možnost urychlit v zemi technologickou revoluci a robotizaci výrobních kapacit. To povede jak k růstu produktivity práce, tak k uvolňování pracovních sil do jiných odvětví. A také k udržení vysokého tempa růstu mezd.

Kromě těchto šesti bodů jsem na konferenci ještě uvedl další body v oblasti ekonomiky, lidských práv, ekologie, exekucí, ochrany spotřebitele a tak dále. Podrobněji se s celou problematikou navrhovaných programových cílů sociální demokracie můžete seznámit v mém článku ze dne 21. 12. 2017 zde . V tomto článku jsou programové vize sociální demokracie velmi podrobně rozpracovány.

Po mém vystoupení proběhla živá a otevřená debata. Společnost Willyho Brandta a Bruno Kreiskyho, která byla pořadatelem této akce, hodlá v podobných setkáních týkajících se problematiky rozvoje demokratického socialismu v naší zemi pokračovat i v budoucnu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.