Paroubek: Polské dodávky zbraní na Ukrajinu? Komorowského nedomyšlený hazard

18.12.2014 17:50

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přijel včera do Varšavy tak nějak náhradou za cestu do Bruselu. Tu zatrhl předseda Evropské rady Donald Tusk, údajně po konzultaci s Angelou Merkelovou. Přesněji řečeno, prý na její pokyn.

Paroubek: Polské dodávky zbraní na Ukrajinu? Komorowského nedomyšlený hazard
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V Polsku se s vývojem událostí na Ukrajině dostala na povrch široce rozšířená rusofobie, daná historickým vývojem, ve kterém ale není nouze o viny na obou stranách. Zapomíná se i na benefity, jako je třeba současná podoba polského státu s nově získanými územími. Navíc se snad ve Varšavě domnívali, že v souběhu s ukrajinským děním poroste jejich mocenská role v regionu. Proto se spokojili s obecnými floskulemi Porošenka o složité historii.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Petro Porošenko přijel do Polska především pro zbraně a peníze, a zejména zbraně za dané situace od Varšavy dostane i bez sebemenšího projevu lítosti. Jeho polský protějšek Bronisław  Komorowski jej hned ubezpečil, že Polsko je Ukrajině zbraně připraveno dodávat. „Nikdy jsem neslyšel, že by na prodej zbraní Ukrajině bylo nějaké embargo. Jestli Ukrajina bude mít zájem, Polsko je samozřejmě absolutně otevřené k takovým rozhovorům,“ řekl prezident Komorowski.

Po příletu zpět do Kyjeva  Porošenko prohlásil, že předloží v parlamentu návrh zákona, na jehož základě se ruší neutrální status jeho země. Na začátku týdne na  setkání s bezpečnostními silami  Porošenko oznámil, že armáda je připravena vzít pod svou kontrolu distribuční stanici plynu na Arbatské kose a část území Arbatky (teritorium ruského Krymu), které se nyní nachází pod kontrolou Ruska.   Prezident poznamenal, že pohraniční služba za účasti bezpečnostních sil je na operaci k navrácení tohoto teritoria připravena.  Neřku-li, že v Kyjevě sní svůj sen o „konečném vítězství“ nad separatisty z Doněcka a Luhanska.

Je z toho ovšem vidět, jak si vedení Ukrajiny představuje naplňování dohod z Minska a jak vážně asi přistupují k nyní probíhajícím rozhovorům, které by měly vést k mírovému řešení konfliktu.  A vůbec ne mimochodem: Kdo ty dodávky polských zbraní zaplatí? To je důležitá otázka ve chvíli, kdy se Ukrajina podle mezinárodních institucí blíží bankrotu.  Stejně to nakonec bude tak jako s polským uhlím, které by Kyjev přijal … jako dar.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…