Paroubek: Prezident by měl přestat zdržovat vznik nové vlády

12.01.2014 18:30

Prezident Miloš Zeman by měl přestat zbytečně dramatizovat jmenování nové vlády. Ačkoliv sám nemám o budoucí vládní koalici valné mínění, myslím, že další průtahy v ustavení vlády jdou proti zájmu naší země. Miloš Zeman se veřejně prohlásil za prezidenta všech občanů. Měl by se proto tak začít chovat.

Paroubek: Prezident by měl přestat zdržovat vznik nové vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je pochopitelné, že prezident se jen nerad vzdává současné vlády svých přátel pod vedením Jiřího Rusnoka. Máme ovšem více jak dva měsíce po volbách a ve sněmovně se zřejmě utvořila většina, která zatím deklaruje jednotu. Není důvod proces vzniku nové vlády dále zdržovat. Rusnokova vláda nemá žádnou legitimitu, vrší problematické kroky, vyhýbá se (zaplať pánbůh) řešení koncepčních otázek. Čím dříve skončí, tím lépe.

Prezident Zeman by proto měl nejpozději zítra jmenovat premiérem Bohuslava Sobotku a na jeho návrh v krátké době jmenovat i ministry, které mu nový premiér navrhne. Personální složení vlády je primárně odpovědností politických stran, které budou tvořit koaliční vládu, nikoli odpovědností hlavy státu. Miloše Zemana nebude nikdo vinit za neodbornost a nezkušenost ministrů, přestože tyto vlastnosti mohou být u mnohých navržených zřejmé na první pohled.

Naše země potřebuje legitimní vládu, která bude moci učinit se vší odpovědností kroky nezbytné pro stabilizaci české ekonomiky i celé společnosti. Rusnokova vláda nikdy nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, ačkoliv tlaky z Pražského hradu a jemu nakloněných vlivových skupin v tomto směru byly mocné. Další umělé udržování Rusnokovy „prezidentské“ vlády při životě není na místě. 

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…