Paroubek: Pros píchl do vosího hnízda

13.04.2015 18:34

Náměstek ministra financí Pros je jedním z nejkvalifikovanějších politiků ČSSD a je v oblasti, kterou má na ministerstvu financí na starosti, odborníkem na slovo vzatým.

Paroubek: Pros píchl do vosího hnízda
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A to na rozdíl od svého šéfa, ministra financí A. Babiše, který je sice jistě vynikající podnikatelskou hvězdou, ale jeho pracovní výsledky na ministerstvu financí mají spíše sestupnou tendenci.

Výběr daní, ve kterém Babiš sliboval zásadní obrat k lepšímu, je zklamáním pro každého trochu objektivního ekonoma. Od začátku jsem Babišova velkoústá vyjádření, pokud šlo o výběr daní, který sliboval zvýšit skokem, považoval za zcela nerealizovatelná. Ovšem díky tomu, že má Babiš média pod kontrolou – jednak je jejich majitelem a jednak zřejmě na základě dohod s některými dalšími médii – se kritika jeho neschopnosti a neplnění předvolebních slibů nekoná.

Pokud náměstek Pros, odborně fundovaný a politicky opatrný člověk, upozornil na možnosti manipulace s bankovní sazbou PRIBOR, myslím, že je třeba se tím se vší seriózností zabývat a snažit se celou věc uzavřít. A pokud možno zatím věřit, že obavy Prose byly liché.

Nechápu hysterické útoky viceguvernéra ČNB Tomšíka, který hovoří o tom, že „dochází k bezprecedentnímu napadení kredibility českého bankovního sektoru.“

Toto říká viceguvernér té národní banky, která zhruba před rokem a půl nesmyslně devalvovala českou korunu a která dnes neví, jak se z této šlamastyky dostat. Myslím si, že všichni aktéři této akce ČNB budou prezidentu Zemanovi vděční za to, že je v krátké době vymění (po vypršení jejich mandátů) za lidi odborně způsobilejší tento velký problém sprovodit ze světa.

Prosův dopis a jeho obsah jsou nepříjemné právě hlavně pro vedení ČNB. Pokud by se totiž manipulace se sazbou PRIBOR potvrdila, znamenalo by to, že nad českým bankovnictvím selhává bankovní dohled ze strany ČNB. A pak by centrální bankéři mohli jít rovnou hrát kuličky.

Celá záležitost ovšem nemůže být uzavřena tak, že ti, kteří na problém upozorňují, budou za své jednání zastrašováni, jak k tomu nyní ve vztahu k Prosovi dochází ze strany ministra financí Babiše. A. Babiš by měl jasně říci, proč Pros nemá pravdu a zdůvodnit své tvrzení argumenty. Obávám se však, že argumentačně na Prose Babiš prostě nemá.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…