Paroubek: Rozdělené Turecko

19.04.2017 22:08

V tureckém referendu, ve kterém šlo o to, zda budou posíleny pravomoci prezidenta, a bude tak vlastně vytvořen důsledně prezidentský systém vlády, se mírná většina Turků rozhodla podpořit Erdoganův návrh.

Paroubek: Rozdělené Turecko
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

To, že to bude znamenat vytvoření režimu osobní moci v Turecku, je více než zřejmé. Ostatně v prostředí Orientu to není nic až tak výjimečného, co by nás mělo překvapovat. To, že Erdoganova opozice nedostávala v tureckých médiích stejný prostor jako prezident a jeho politická strana, to je nezpochybnitelný fakt. Ale to se stává i v jiných zemích, které se honosí vyspělejším politickým systémem než Turecko…

Turecko se tedy vydalo cestou, která není právě konformní s evropskými hodnotami, tak jak je vyznává EU a její jednotlivé členské státy. Nicméně věci je třeba vidět střízlivě. Turecko zůstává státem se silným hospodářským a vojenským potenciálem u bran Evropy. A EU by do budoucna měla mít zájem s touto zemí úzce kooperovat. Zda to bude na bázi integrace či na bázi jiného druhu spolupráce, je v tuto chvíli vcelku lhostejné.

Turecko se tedy nyní vydává poněkud jinou cestou než cestou směrem k EU. EU by z toho měla vyvodit závěry, zejména pokud jde o její bezpečnostní politiku a zajistit si na prvním místě ochranu svých vnějších hranic. Tak aby nebyla závislá na libovůli tureckého vládce, který má tu a tam tendenci hrozit, že přes turecko-evropské hranice pustí milionové kontingenty uprchlíků do Evropy. To by byla samozřejmě přímá hrozba státům EU, jimž by tak hrozil rozvrat jejich politických s sociálních systémů.

Evropské politické elity by měly číst výsledek tureckého referenda především v tomto ohledu. Turecko sice zůstává spojencem i nadále, ale spojencem volnějším, který bude mnohem více nežli dosud sledovat své vlastní zájmy a cíle anebo si bude chtít za respektování evropských zájmů nechat pěkně zaplatit…Slabost tohoto typu si ovšem EU již nemůže dovolit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…