Paroubek: S čerty nejsou žerty

04.04.2018 18:47

Poslední dobou se stalo dobrým zvykem v médiích využívat nejrůznější neformální vyjádření a prohlášení, které pak – pokud jsou sdělována „velkými kluky“ světové ekonomiky či politiky – mohou otřást finančními trhy. To se také stalo v posledních dnech. Začátkem tohoto týdne padly burzovní indexy na burze v New Yorku na svá letošní minima. A co to způsobilo?

Paroubek: S čerty nejsou žerty
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podepsalo se na tom například prohlášení prezidenta Trumpa o výstavbě hraniční zdi mezi USA a Mexikem poté, co budou ukončena jednání NAFTA. Tedy jednání mezi USA, Kanadou a Mexikem, která mají modifikovat nynější volný trh mezi těmito zeměmi, poněkud více v zájmu Spojených států. Tedy alespoň taková je představa Donalda Trumpa. Je zřejmé, že Mexičané a Kanaďané mají ale o společném trhu poněkud jiné představy. Toto Trumpovo vyjádření přišlo ve chvíli, kdy se americký prezident pustil do obchodní války s velkými dovozci oceli a hliníku na americký trh. Což v podstatě znamená velké zasažení čínského exportu. Číňané i na některá další celní opatření v souhrnné hodnotě 60 mld. dolarů ročně ze strany USA, ale odpovídají spíše zdrženlivým politickým gestem, stanovením cel, zejména na potravinářské výrobky a nikoliv recipročně. Ať už se jedná o clo na americké víno či vepřové maso a výrobky z něj. Pokud tedy americký prezident zůstane jenom u těchto cel a těchto svých vyjádření, finanční trhy si na to nejspíše zvyknou, uvěří v pokračování americké konjunktury a po překonání zmíněného poklesu budou putovat alespoň ještě chvíli směrem vzhůru.

Další nepříliš povedené vyjádření Donalda Trumpa směřuje na americký Amazon. Ten prý podráží ceny státní USPS, tedy státní agentury, která organizuje zásilkovou službu prý za vyšší ceny nežli Amazon. To je možná smutné pro amerického prezidenta, že Amazon neposlouchá a podráží ceny, ale pro konečného spotřebitele, tedy obyčejného Američana, to není vůbec špatné mít nižší ceny za zásilkové služby.

A konečně vyjádření dalšího výtečníka z kategorie „velkých kluků“, Elona Muska, šéfa jedné z nejprogresivnějších světových firem, americké Tesly. Tesla je miláčkem investorů na americké burze. Její kurzy tradičně kolísají. Firma vzbuzuje skvělý dojem, cena jejích akcií většinou roste, aby poté co jsou ohlášeny její reálné hospodářské výsledky, začal kurz jejích akcií klesat. A po čase se tohle celé kolečko zase opakuje. Nyní se ovšem Musk, na 1. apríla, vyjádřil v souvislosti s Teslou cosi o bankrotu. A najednou byl kurz akcií téhle progresivní firmy o 8% dole. Zdá se ale, že se kurz akcií Tesly rychle vzpamatuje, Musk se uklidní, uvede věci na pravou míru a kurzy se vrátí tam, kde byly začátkem tohoto roku. Tedy o 50-60 % výše. A investoři příště musí být obezřetnější, nežli byli dosud. Ovšem nedivil bych se, kdyby akcionáři společnosti Tesla za jeho nepodařený apríl poslali pana Muska na doživotní neplacenou dovolenou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…