Paroubek: Sobotkovi nejde o „štiky“, ale o vlastní pozici

08.06.2015 19:32

Kromě vcelku legračních volebních modelů státního pracoviště CVVM, jejichž úkolem je zřejmě stabilizace současné vlády, existují i další modely a další agentury pro výzkum veřejného mínění.

Paroubek: Sobotkovi nejde o „štiky“, ale o vlastní pozici
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

TNS Aisa, v posledních letech na české poměry velmi přesná agentura pro výzkum veřejného mínění, ve svém volebním modelu ukazuje stále vysoký předstih hnutí ANO před ČSSD. Podle tohoto modelu se jedná o 8,5 %, což by však ve sněmovně znamenalo více než dvacetimandátový rozdíl.

Premiér Sobotka hovoří o tom, že je třeba, aby ministři za ČSSD byli ve vládě „dravými štikami“, a nikoli „línými kapry“. To by jistě bylo chvályhodné, ale je otázkou, co si B. Sobotka počne například s novou ministryní školství K. Valachovou, jejíž příchod byl sice přímo s bouřlivými ovacemi uvítán babišovským a s ním spřáteleným tiskem, ale která o školství mnoho neví… Jak může např. vytvářet koncepci školství, chybí-li jí bazické znalosti z této oblasti?

Pokud bude premiér Sobotka v takto marketingově pojatých změnách pokračovat, bude zřejmě dalším v řadě zralým na výměnu ministr průmyslu a obchodu Mládek, jehož odchod už Babišův tisk nejednou nenápadně anoncoval…

Ministr Mládek se celkem správně domnívá, že je třeba uhájit zájmy českého strojírenství vyrábějícího a vyvážejícího na ruský trh konečné produkty s vysokou přidanou hodnotou. To mu v očích protiruských propagandistů samozřejmě přitěžuje. Propagandisté by totiž s Ruskem neobchodovali vůbec a je jim vcelku jedno, že na trhy opuštěné českými firmami se rychle navalí jiní, například Korejci, Číňané či Indové. A že Češi budou odsouzeni k tomu dodávat do hospodářsky vyspělejších zemí své polotovary.

Blízký spolupracovník a protégé pana premiéra, pan Prouza, který má ministra Mládka nahradit, je jistě dobrým úředníkem. Ale, jak jsem se už vyjádřil dříve, zajímalo by mě, kolik už pan Prouza viděl zevnitř v chodu fabrik, supermarketů, hotelů či dopravních uzlů a co o jejich řízení ví. Zda někdy musel např. zajišťovat zaměstnancům peníze na mzdy a zda někdy něco prakticky řídil. J. Mládek řídí během devíti let už druhé ministerstvo a svého času byl také 1. náměstkem ministra financí. Všechna jeho vládní angažmá přitom probíhala úspěšně…

Myslím, že premiéru Sobotkovi ani nejde o pstruhy či štiky, co sebou budou v čiré vodě rychle mrskat. Pokud bude nadále pokračovat ve výměně ministrů tak, jak to naznačil na ministerstvu školství, půjde spíš o dosazování spřízněných duší, které jej navíc nikdy v budoucnu politicky neohrozí. Ale nic moc také neudělají.

Měl by si ale dát pozor. Jeho spřízněné duše nebude hodnotit pouze on sám nebo babišovský tisk, ale bude je hodnotit hlavně česká veřejnost jako celek. Musí mít nějaké pracovní výsledky.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy