Paroubek: Tenký Zaorálkův led

22.06.2017 13:36

Již profesor Jičínský, stylizující se do pozice doyena sociální demokracie, v tomto týdnu celkem správně upozornil Luboše Zaorálka v souvislosti s jeho vystupováním na programové konferenci ČSSD, aby projevoval větší smysl pro míru. Já bych dodal, že by bylo také velmi moudré, aby v Lidovém domě mezi poradci existoval někdo, kdo by Lubošovi přátelsky poradil, jak má vystupování lídra vypadat.

Paroubek: Tenký Zaorálkův led
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Když jsem sledoval jeho vystoupení na zmíněné konferenci, překvapilo mě, kolikrát nechal vcelku směšným způsobem padnout brýle z čela na svůj nos. U tak zkušeného řečníka, jako L. Zaorálek bezpochyby je, to bylo překvapivé a zároveň vrcholně směšné. Faktem je, že i mě tento zvláštní jev tak trošku odváděl od toho, co volební lídr ČSSD vlastně říká.

Nyní L. Zaorálek tvrdí, že chce byty OKD získat pro lidi. kteří v nich bydlí. Někdejší předseda ČSSD S. Gross, který byl v době privatizace bytů OKD a celého OKD v roce 2004 jako premiér u toho, je podle Zaorálka vlastně za privatizaci minoritního podílu OKD, která se příliš nezdařila, odpovědný. S. Gross se už bránit ze známých důvodů nemůže. L. Zaorálek si celou věc ovšem poněkud zjednodušuje.

Je přeci známo, že celou věc připravoval na straně kupců a tedy již v podstatě na straně Bakaly Radek Pokorný, alter ego B. Sobotky. Sobotka byl, coby osobní přítel Pokorného, v té době ministrem financí. A rezort financí odpovídal za předklad privatizace minoritního podílu OKD do vlády. Tedy jmenovitě Sobotka odpovídal, jako šéf rezortu a nese tak politickou a morální odpovědnost za tuto nepovedenou věc dodnes.

L. Zaorálek říká, že pokud zvítězí ČSSD ve volbách, je rozhodnut se vrátit ke kauze bytů OKD, neboť se může v jednání s Bruselem ukázat, že byla poskytnuta v této věci nepovolená veřejná podpora. Pokud by k tomu Brusel přivolil, znamenalo by to zrušení prodejní smlouvy, a tedy byty OKD by byly vlastně řešitelné jinak. Znamenalo by to jistě seriál žalob na stát, ale to už L. Zaorálek neřeší. Jaká je pravděpodobnost takového rozhodnutí, také neřeší. Zkrátka celá věc vypadá příliš účelově, čistě predvolebně a Andrej Babiš ji jistě ve volbách použije proti ČSSD.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice