Paroubek: Tragické scénáře čerpání evropských peněz v ČR se naplňují

26.02.2015 18:47

Už před více než třemi lety jsem odhadl, že z evropské finanční perspektivy na období let 2007–2013, zůstane nevyčerpáno 100–150 miliard korun. Je to smutné, ale zdá se, že jsem měl nejspíše pravdu.

Paroubek: Tragické scénáře čerpání evropských peněz v ČR se naplňují
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pro Českou republiku jsem při tom jako premiér v prosinci 2005 v Bruselu vyjednal, že v letech 2007–2013 bude moci vyčerpat 30,6 miliardy eur, tedy při dnešním kurzu zhruba 840 miliard korun, což bylo nejvíce peněz na jednoho obyvatele ze všech zemí EU.

Nenávratně jsou již ztraceny peníze, které měly být dočerpány (a nebyly) v letech 2013–2014, což dohromady činí 21 miliard korun. Z toho 12 miliard to bylo v roce 2013, když v roce 2013 v rámci celé EU nebylo vyčerpáno 16 miliard korun. Takže všechny ostatní země dohromady nedokázaly vyčerpat pouze 4 miliardy korun za rok 2013 a 9 miliard u nás bylo nevyčerpáno za rok 2014.

V letošním, tedy posledním roce, kdy lze dočerpávat peníze z finanční perspektivy na období 2007–2013, zbývá České republice vyčerpat 200 miliard korun. Ministryně K. Šlechtová ve svém nedávném zmateném vyjádření uvedla, že hrozí nevyčerpání až 85 miliard korun.

Je zřejmé, že za nečerpání peněz z evropských fondů jsou odpovědné především vlády P. Nečase a M. Topolánka, nicméně současná vláda by se o celou věc měla silně zajímat. Aby se čerpání peněz z evropských fondů povzbudilo, mělo by MMR urychleně začít častěji monitorovat postup čerpání peněz. Sledovat dění čtyřikrát za rok nestačí.  Dále by toto ministerstvo mělo urychleně předložit jasný program a metodu, jak snížit nečerpání peněz z EU v resortech a seznámit vládu s možnostmi účinnějšího čerpání evropských peněz.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…