Paroubek: Trump vs. „zbytek“ velmocí

01.05.2018 8:38

Nový americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo při nedávné návštěvě v saúdskoarabském Rijádu, označil Írán za zemi, která destabilizuje celý Blízký východ. Podobné sdělení bylo jistě velmi uvítáno v mocenských kruzích Saúdské Arábie, která je v této oblasti hlavním soupeřem Íránu.

Paroubek: Trump vs. „zbytek“ velmocí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pompeo dále v Saúdské Arábii hovořil o tom, jak je potřeba dosáhnout „jednoty v oblasti Perského zálivu“. Tuto jednotu destabilizuje podle Pompea a zejména podle Saúdské Arábie a Emirátů, jinak sunnitský Katar, který prý podporuje, ruku v ruce s Íránem, teroristické organizace ve světě. A vlastně oba tyto státy svou politikou destabilizují region. Katar pochopitelně tato tvrzení odmítá.

V Rijádu, ale také v Tel Avivu a nesporně také i ve velké části mocenských elit USA, sní o uvalení dalších hospodářských sankcí na Irán. Teherán prý podporuje vzbouřence v Jemenu, kteří útočí přímo na Saúdskou Arábii a její zájmy v Jemenu, této jedné z nejchudších zemí světa. Jak se zdá, Pompeovo vyjádření o proradné politice Íránu přichází jako dělostřelecká příprava klíčového rozhodnutí amerického prezidenta, který 12. května může rozhodnout o zostření sankcí a o vypovězení jaderné dohody s Íránem.

Dokonce i vždy věrní spojenci USA, tedy další západní mocnosti Velká Británie (u té toto neobvyklé vyjádření proti americkým záměrům silně a pozitivně překvapilo), Francie a Německo, vyjádřily s uvažovaným stanoviskem Donalda Trumpa, směřujícím ke zrušení jaderné dohody, zásadní nesouhlas. Nesouhlasí pochopitelně ani Rusko, ani Čína, tedy další státy, které byly v roce 2015 signatáři jaderné dohody s Íránem. Ani Írán neprojevil pochopení pro hrátky amerického prezidenta a vyjádřil se jasně, že nehodlá ustupovat Spojeným státům v těžce dojednané dohodě z doby Obamovy administrativy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud tedy dojde k odstoupení Spojených států od jaderné dohody, bude to signálem pro Írán, aby začal intenzivně pracovat na výrobě jaderné zbraně. Jak už jsem napsal dříve, z výbušného regionu Blízkého východu se stane oblast, kde dříve nebo později budou nejméně tři státy disponovat jadernými zbraněmi. Kromě Izraele, který jimi už s největší pravděpodobností disponuje, to tedy bude Írán. A Írán bude dohnán v nejbližších letech mílovými kroky Saúdskou Arábií. A proč by pak vlastně neměli chtít jaderné zbraně také Egypťané či Turci? Ovšem toto vše povede jen k růstu mezinárodního napětí, a to s ohledem na univerzálnost dnešního světa, nejen v regionálním měřítku Blízkého východu, ale vlastně v celosvětovém měřítku. Blízký východ se tak změní z nebezpečného regionu na region, kde budou hlavní aktéři sedět na skladech napěchovaných jadernými zbraněmi.

Zdá se, že současný šéf americké diplomacie je jen jakýmsi echem, ozvěnou, a nikoliv korektivem svého velkého šéfa – prezidenta Trumpa. Do značné míry se v nekvalifikovanosti jeho přístupu promítá obecná averze amerických politických elit vůči Íránu, kterou vyjadřují i jinak střízliví analytici jako je např. Henry Kissinger. V každém případě je tato politika naprosto nekvalifikovaná a zvyšující mezinárodní napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.