Paroubek: Vývoj cen surovinových komodit v letech 2015 – 2017

10.02.2018 12:50

Po delším čase přicházím opět alespoň s krátkou analýzou, zabývající se vývojem cen komodit v posledních třech letech.

Paroubek: Vývoj cen surovinových komodit v letech 2015 – 2017
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Energetické suroviny
Severomořská ropa Brent i texaská ropa WTI zaznamenaly v tomto období výrazný růst cen. Začátkem roku 2018 tento růst ještě gradoval. Severomořská ropa Brent se dostala dokonce přes 70$/barel. V těchto dnech ovšem ceny ropy klesají a uvidíme, zda to je způsobeno jen obrovskými zásobami ropy ve Spojených státech anebo zda se jedná o vliv zvyšující se produkce naftonosných břidlic ve Spojených státech. Pokud jde o ceny uhlí tak po jejich obrovském poklesu na konci roku 2015 došlo k nárůstu až k úrovni převyšující na konci roku 2017 téměř tří a půl násobek ceny z 31. 12. 2015. Cena zemního plynu se udržuje na solidní úrovni, byť oproti závěru roku 2016 loni poklesla.

Drahé kovy
Ceny drahých kovů rostly. Nejmírněji, ale stabilně rostly ceny platiny. Výrazně vzrostly ceny palladia. A rostly také významně na konci roku 2017 oproti předchozím letům ceny zlata a stříbra. Zejména začátkem roku 2018 se ceny zlata a stříbra vyšplhaly ke svým dlouhodobě maximálním hodnotám.

Průmyslové kovy
Ceny ve všech komoditách průmyslových kovů, s výjimkou cínu, v posledních letech rostly. Je to do značné míry způsobeno zřejmě dvěma faktory. Jednak světové hospodářství zažívá stabilní růst a dále klesá hodnota dolaru ve vztahu k dalším světovým měnám. Jestliže v předchozích letech poklesy cen průmyslových kovů, ke kterým docházelo téměř ve všech komoditách, způsobovaly deflační tlaky a zvyšovaly marže výrobců i obchodníků, v roce 2017 zaznamenáváme opačný pohyb.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Zemědělské komodity
Ceny některých komodit v průběhu posledních třech let kolísají: hovězí živé, pomerančový koncentrát, mléko, káva (i v závislosti na poklesu hodnoty brazilského reálu vůči dolaru), pšenice a cukr. Naopak jednoznačný růst cen byl zaznamenán u bavlny a do značné míry i rýže (s výkyvem směrem dolů, na konci roku 2016) a ovsa. Ceny kukuřice prakticky stagnovaly.

Závěr
Každá ze skupin komodit zaznamenává v posledních třech letech značně rozdílný vývoj cen. Totéž lze vlastně říci i o jednotlivých komoditách a skupinách komodit. Drahé kovy, průmyslové kovy, ale také energetické komodity v roce 2018 rostly zejména s ohledem na růst světového hospodářství. V cenách zemědělských surovin byl vývoj nejednoznačný, a to s ohledem na rozsah sklizní, či na měnové vlivy v hlavních produkčních zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…