Paroubek: Zdravý rozum v soudní síni

15.09.2017 18:26

Neměl jsem nikdy žádné velké sympatie ani k Petru Nečasovi, ani k jeho současné manželce Janě a už vůbec ne vůči Ivo Rittigovi. Ale pokud Vrchní soud v Praze včera rozhodl o zrušení rozsudků Městského soudu v Praze pro Janu Nečasovou – Nagyovou, Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala, rozhodl o zrušení jejich podmíněných trestů, považuji to za správné.

Paroubek: Zdravý rozum v soudní síni
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Za správné s ohledem na argumenty, které Vrchní soud vyjádřil. Městský soud v Praze tak u obnoveného řízení se jmenovanými bude muset doplnit dokazování, neboť to dosavadní nebylo dostatečné. Odstranit rozpory v tomto dokazování a vlastně objasnit okolnosti celé kauzy. Což se podle Vrchního soudu Městskému soudu zatím nepodařilo.

Připomínám, že šlo o údajné vyzrazení utajované zprávy BIS dalším osobám. Je zcela bizarní, pokud před čtyřmi lety v červnu provedená policejní razie na Úřadu vlády ČR i na dalších centrálních pracovištích vlády končí zatím takovýmto hubeným výsledkem.

Pánové Šlachta, Ištván a Komár prostě neodvedli dobrou práci. Je otázka, zda ji odvést mohli a zda skutkové podstaty opravdu byly takové, že si vyžadovaly v červnu 2013 masivního policejního zásahu těžkooděnců. Tehdy se naznačovala korupce obřích rozměrů. Mluvilo se o desítkách milionů nalezených ve vypáčených sejfech v KB na Václavském náměstí, o milionech korun ve zlatě zajištěných tamtéž. Prý se jednalo o zlatý poklad ODS.

Nevím, je to možné, ale orgány činné v trestním řízení to za více než čtyři roky neuměly prokázat. Je to smutné a trapné zároveň. Petr Nečas byl nesporně špatným premiérem a já jsem si přál pád jeho vlády. Ale k pádu vlády by mělo docházet vždy nikoliv na barikádách, nikoliv po spektakulárních policejních akcích, ale na základě parlamentního hlasování. Alespoň ve skutečné demokracii by to tak mělo vždycky být.

Prostě policie a státní zastupitelství utržily další těžký úder na plexus solaris a je otázka, zda se z něj dokáží ještě vzpamatovat. Takhle hloupě se proti korupci a klientelismu opravdu nebojuje.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.