Pastuchová (ANO): Přestávky opozice ve sněmovně stojí ročně desítky milionů

26.10.2015 12:30

Není přestávka jako přestávka. Ty ve sněmovně během schůze stojí 524 - 526 000 Kč za hodinu. Někdy jsou operativní porady skutečně potřeba, měly by ale trvat řádově desítky minut a nikoliv hodin, jak nám předvádí opozice.

Pastuchová (ANO): Přestávky opozice ve sněmovně stojí ročně desítky milionů
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jana Pastuchová, ANO

Nevím, jak ostatní poslanci, ale já osobně nemám času nazbyt. Jezdím sem a tam mezi Prahou a Libereckým krajem, tu konzultace k nějakému zákonu, tu řešení palčivých problémů občanů, tu nějaký seminář, zasedání výboru a konečně jednání pléna poslanecké sněmovny. Na programu máme vždy více než sto bodů, včetně opravdu důležitých, pro chod ČR nezbytných novel zákonů. V úterý vždy zasedám do poslanecké lavice s tím, že snad tato schůze bude mít spád, budeme mluvit k věci, nebudeme se napadat a uděláme konečně něco pro lidi, pro ty, co nás do sněmovny dostali. Bohužel vždy stačí jen několik desítek minut na to, abych opět a znovu vystřízlivěla z těchto naivních představ.

Každá sranda něco stojí. Pominuli zbytečné projevy odbíhající od tématu, i to je hold součástí jednání sněmovny, nemohu se smířit s tím, že je každou chvíli jednání přerušeno kvůli žádosti o přestávku té či oné strany. Ano, i na toto má každý poslanecký klub právo, někdy je opravdu třeba se poradit. Čísla, která jsem si s laskavým svolením mých kolegů z poslaneckého klubu Hnutí ANO vypůjčila, ale hovoří zcela jasně. Od 25. listopadu 2013 do 19. října 2015 koaliční poslanecké kluby (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) využily na přestávku 14,6 hodiny. Opoziční kluby (TOP 09 a Starostové, ODS, KSČM, Úsvit) si vyžádaly přestávku v celkové délce 89,3 hodiny, z toho jen TOP 09 a Starostové 39,6 hodiny a ODS 26,6 hodiny.

Každá hodina fungování poslanecké sněmovny v roce 2014 stála 524 000 Kč, v roce 2015 to bylo 526 000 Kč. Opoziční přestávky nás tedy stály téměř 47 milionů korun, koaliční „jen“ cca 7,6 milionu korun. Když máme přestávku, poslanecké kluby se oficiálně radí, hlavně tedy ty, které o přestávku požádaly. A ostatní poslanci? Teď budu mluvit za sebe, já tento čas využívám k vyřizování pošty a telefonátů, ke konzultaci různých témat s kolegy. Předem si domluvit schůzku ale jaksi nejde, protože netušíme, kdy přestávka přijde. Jsem ráda, že tyto věci nemusím dělat jako obvykle dlouho do noci, ale za jakou cenu?

Záměrné narušování chodu sněmovny

K domluvě na strategii, jak postupovat či nepostupovat v rámci projednávání konkrétního zákona, slouží jednání poslaneckých klubů. Mělo by zahrnovat i přípravu na nečekané situace. Opozice ale tento čas zřejmě využívá k přípravě mediálních kampaní a bonmotů pro televizní kamery. Ale jak jsem už uvedla výše, někdy je operativní porada skutečně třeba, měla by ale trvat maximálně 15 minut, nikoliv dvě hodiny v rámci jednoho dne, čehož jsme ve sněmovně svědky. Nehledě na to, že opoziční kluby mají méně členů než ty koaliční. Pár lidí se přeci dohodne snadněji a rychleji než velká skupina poslanců silné strany. Nenapadá mě tedy jiný důvod pro neustálé žádosti o přestávky, a teď jistě neobjevuji nějakou převratnou novinku, než záměrné narušování chodu sněmovny, procesu schvalování zákonů, naší práce.

Neznám nikoho, kdo si v práci může vzít několikahodinovou přestávku na to, aby si rozmyslel, jak bude postupovat dál. A je mi stydno, že v mé práci toto možné je, a to i z pochybných důvodů. Věřím však, že voliči umí počítat a promarněné hodiny ve sněmovně ve volbách spočítají těm, kteří jsou jejich příčinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …