Pavera (TOP 09): Jedno inkasní místo by zemědělcům pomohlo

29.01.2016 21:32

V poslední době se na všechny podnikatele valí lavina opatření, která jim navyšují administrativní povinnosti. Nejinak je tomu v zemědělství.

Pavera (TOP 09): Jedno inkasní místo by zemědělcům pomohlo
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Již méně se hovoří o tom, že současná vláda zrušila jednu důležitou věc, která mohla fungovat již k roku 2015 a která by naopak všem podnikatelům a zaměstnavatelům pomohla. Jde o Jedno inkasní místo, jehož vznik před několika lety prosadila tehdejší pravicová vláda.

Podstata Jednoho inkasního místa spočívá ve sjednocení výběru většiny daní a veřejnoprávních odvodů na jednom místě. V současnosti musí zemědělec-fyzická osoba i zástupci zemědělské právnické osoby obíhat několik úřadů, které vybírají velmi podobný odvod. K nim patří finanční úřad, celní úřad, správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Každá navíc zatěžuje zemědělce samostatnou kontrolou velmi podobných záležitostí. Po vzniku Jednoho inkasního místa by bylo nutné komunikovat pouze s ním, namísto výše uvedených institucí odděleně.

Jedno inkasní místo by pro zemědělce, stejně jako pro jiné podnikatele, znamenalo výrazné snížení byrokracie. Ubylo by množství vyplňovaných formulářů, počet podání i plateb a zjednodušila se i kontrola. Zemědělci by ušetřili čas, který by mohli věnovat podstatě své činnosti, nikoli "papírování". Ušetřili by také část nákladů na účetní a daňové poradce.

Je mi líto, že vláda v této věci dosud nic konstruktivního neudělala, pouze zbořila kroky předchozích vlád. Přitom se nejedná o žádné politikum, není to nic pravicového, ani levicového, ale o rozumnou věc, která by mohla pomoci zemědělcům i státu. Místo toho se v rámci boje proti daňovým únikům nakládá poctivým zemědělcům stále více byrokracie. Přitom nepoctiví podnikatelé si najdou jiné cesty, jak státu neodvést to, co mají.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.