Peake: Změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny podporuje Rekonstrukce státu

12.06.2013 18:21

Vláda dnes bude projednávat návrh novely zákona o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny poslanců Karolíny Peake, Lenky Andrýsové a dalších.

Peake: Změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny podporuje Rekonstrukce státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Pouze z přehledného a srozumitelného schvalovacího procesu může vzejít kvalitní a srozumitelný zákon. Současná podoba jednacího řádu sněmovny dává přílišný prostor poslanecké tvořivosti a podávání pozměňovacích návrhů na poslední chvíli. Takových návrhů, které zásadně mění původní návrh nebo třeba mají zásadní dopad na státní rozpočet. Příkladem z minulosti je pozměňovací návrh k zákonu o obnovitelných zdrojích energie. Na cenách za elektřinu na něj dodnes všichni doplácíme. Náš návrh na změnu jednacího řádu si klade za cíl kultivaci legislativního procesu. Jeho součástí je zákaz přílepků, povinná důvodová zpráva a vyznačení změn u pozměňovacích návrhů, prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením tak, aby byl dostatek času na kvalifikované posouzení navrhovaných změn v zákoně, povinné hodnocení korupčních rizik a rizika vzrůstu byrokracie. Navrhujeme také zakázat tzv. porcování medvěda," řekla Karolína Peake.

Návrh poslanců oceňuje a vyzývá k podpoře i iniciativa Rekonstrukce státu. „Návrh zákona řeší několik závažných nedostatků současného legislativního procesu v poslanecké sněmovně. Těmito nedostatky je především velmi krátká minimální lhůta mezi druhým a třetím čtením návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Druhým významným nedostatkem je v současnosti nemožnost veřejnosti vyvodit politickou odpovědnost vůči konkrétním poslancům, kteří podávají pozměňovací návrhy zákonů, neboť dle současné právní úpravy ze zápisů výborů poslanecké sněmovny nelze určit ani kdo je předkladatelem pozměňovacího návrhu zákona ani kdo jak hlasoval. Odpovědnost za pozměňovací návrhy je tak přenášena na celý výbor Poslanecké sněmovny,“ uvádí Rekonstrukce v dopise vyzývající k podpoře tohoto zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…