Pekarová Adamová (TOP 09): Budoucnost česko-švédských vztahů je společným úkolem

04.05.2022 10:21 | Tisková zpráva

Delegace vedená předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou absolvovala oficiální cestu do Švédska. Na programu byl, pracovní jednání s předsedou švédského parlamentu Andreasem Norlénem či ministrem obrany Peterem Hultqvistem.

Pekarová Adamová (TOP 09): Budoucnost česko-švédských vztahů je společným úkolem
Foto: Reprofoto: Twitter
Popisek: Markéta Pekarová Adamová před vitrínou s předměty

Hlavními tématy jednání bylo nadcházející předsednictví v Radě EU, které Švédsko přebírá po České republice počátkem roku 2023, a bezpečnostní spolupráce v kontextu trvající války na Ukrajině. Návštěva byla završena audiencí u švédského krále Karla XVI. Gustava.

Delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vedená předsedkyní dolní komory Markétou Pekarovou Adamovou se vrátila z oficiální návštěvy Švédského království. Hlavním bodem programu bylo pracovní setkání s předsedou Švédského parlamentu Andreasem Norlénem, na jehož pozvání se cesta uskutečnila. Tématem společného jednání byla především parlamentní dimenze nadcházejícího předsednictví v Radě EU.

„Václav Havel říkal, že Evropu máme chápat jako úkol. Úspěšné zvládnutí českého předsednictví a jeho hladké předání švédským kolegům vnímám tedy coby významný česko-švédský úkol pro naši společnou budoucnost. Středobodem každopádně bude pomoc Ukrajině. Ať už válečná, či poválečná,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pracovního programu sněmovní delegace byla rovněž schůzka se švédským ministrem obrany Peterem Hultqvistem. „Švédsko v těchto dnech žije velmi intenzivní celospolečenskou debatou. V důsledku krvavé ruské agrese na Ukrajině dochází totiž uvnitř švédské společnosti k mimořádně sílicí tendenci prolomit dvousetletou mezinárodní politiku neutrality a vstoupit do Severoatlantické aliance. Osobně bych tak spolehlivého spojence jako je Švédsko mezi členskými státy NATO velice ráda brzy uvítala. Už jen samotná debata na toto téma ovšem musí být noční můrou pro Vladimira Putina,“ vyjádřila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Předsedkyně Sněmovny ve Stockholmu také zahájila odborný seminář Czech Innovation Day. Ten si kladl za cíl pomoci inovativním českým firmám z oboru vodíkových a zelených technologií či elektromobilty lépe proniknout na švédský trh a vybudovat v jeho rámci nová obchodní partnerství.

Paní předsedkyně se dále setkala s představiteli krajanů dlouhodobě žijících a pracujících ve Švédsku. „Je inspirativní vidět, kolik Čechů dokázalo ve švédské společnosti uspět. Ačkoliv působí v nejrůznějších profesích, všichni se hrdě hlásí ke svému českému původu. Jsem pevně přesvědčena, že prosazení korespondenční volby je to nejmenší, co pro ně jako čeští zákonodárci můžeme udělat,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

Oficiální cesta byla završena audiencí u Jeho Veličenstva švédského krále Karla XVI. Gustava. „Král se živě zajímal o situaci uprchlíků z Ukrajiny a vyjádřil obdiv nad velkorysostí Čechů, kteří jim v nouzi pomáhají,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace