Pekarová Adamová (TOP 09): Evropa má problém přesvědčit o skutečném stavu věcí řadu partnerů

26.04.2023 10:21 | Tisková zpráva

V Praze se uskutečnila dvoudenní mezinárodní konference předsedů evropských parlamentů. Konferenci organizovaly obě komory Parlamentu České republiky a zúčastnilo se jí 52 delegací ze 40 evropských zemí. Hlavními tématy jednání byla pokračující ruská agrese na Ukrajině a role EU v celosvětové spolupráci demokracií.

Pekarová Adamová (TOP 09): Evropa má problém přesvědčit o skutečném stavu věcí řadu partnerů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Na závěr bylo přijato společné usnesení. V něm bylo mimo jiné dosaženo shody na rozšíření EU, užší spolupráci mezi EU a NATO či nepolevujícím tlaku na ruského agresora prostřednictvím sankcí, ustavením tribunálu pro stíhání ruských válečných zločinů či dalších dodávek zbraní vzdorující Ukrajině. Další mezinárodně významné setkání vrcholných zákonodárců se v Praze uskuteční letos na podzim v rámci Krymské platformy.

V Kongresovém centru Praha se uskutečnila dvoudenní Konference předsedů parlamentů Evropské unie (EUSC). Konference, kterou společně pořádaly obě komory tuzemského zákonodárného sboru, se zúčastnilo celkem 52 zahraničních parlamentních delegací ze 40 zemí světa a Evropského parlamentu.

Ještě před zahájením samotného programu proběhlo také zasedání tzv. Trojky – vrcholných představitelů parlamentů České republiky, Slovinska, Španělska a EU. Hlavním tématem prvního dne jednání pak byla ruská agrese na Ukrajině a reakce EU v širším geopolitickém kontextu.

„Problém ruské agrese proti Ukrajině je nepochybně problémem globálním. Výsledek konfliktu jednoznačně ovlivní vývoj v jakkoliv vzdálených částech světa a proto musíme udělat maximum, aby diktatura a brutální síla nezvítězila. Vítězství ruské diktatury a brutality na Ukrajině by pouze povzbudilo další potenciální agresory od Blízkého východu po Tchajwanskou úžinu. Je patrné, že Evropa má problém přesvědčit o skutečném stavu věcí řadu našich partnerů v Africe, Asii či Latinské Americe. To je něco, na čem bychom rozhodně měli intenzivně zapracovat,“ uvedla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Mezi hlavními řečníky byli také předsedkyně Sejmu Polské republiky Elżbieta Witek, předseda švédského Riksdagu Andreas Norlén a předsedkyně španělského Kongresu poslanců Meritxell Batet Lamana. Jako zvláštní host k tomuto tématu vystoupil předseda Nejvyšší Rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk, který ve svém projevu deklaroval ukrajinskou cestu k evropským hodnotám, za kterou platí tu nejvyšší cenu. Z jeho rukou v podvečer převzala předsedkyně Poslanecké sněmovny řád knížete Jaroslava Moudrého, který jí udělil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

„Nesmírně si této pocty vážím. Není však jen pro mě. Náleží všem našim občanům, kteří pomáhali a pomáhají Ukrajině při obraně proti agresorovi,“ sdělila při té příležitosti předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Konference pokračovala druhý den společnou diskusí na téma „Role EU v globální spolupráci demokracií a problém závislosti členských států na totalitních režimech.“ V rámci tohoto tématu vystoupila i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

Na závěr druhého dne bylo přijato společné usnesení shrnující závěry jednání.

Účastníci konference nejprve jednoznačně ocenili konstruktivní zapojení delegátů z Ukrajiny, Moldavska a Bosny a Hercegoviny do společných jednání a podpořili jejich aspiraci na členství v EU. Ti z předsedů, kteří na konferenci rovněž zastupovali členské státy NATO, navíc podpořili i brzké rozšíření severoatlantické aliance, jakož i myšlenku užší spolupráce mezi NATO a EU. Účastníci konference dále společně vyzvali k vytrvání tlaku na Rusko. Ten by měl být i nadále vyvíjen jak prostřednictvím ekonomických sankcí, tak prostřednictvím dodávek zbraní a munice bránící se Ukrajině.

„Rusko nese plnou zodpovědnost za váleční zločiny na Ukrajině, včetně unášení a násilné převýchovy dětí. Vyzvali jsme proto k ustavení tribunálu pro stíhání zločinů ruské agrese. Tribunál by zároveň řešil reparace vůči Ukrajině. Přicházíme též s návrhem použití zkonfiskovaného ruského majetku na tolik potřebnou rekonstrukci válkou zdevastované Ukrajiny,“ dodala na závěr předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Delegáti navíc vyjádřili zklamání nad dlouhodobým postojem Číny v rusko-ukrajinské válce a apelovali na čínské představitele, aby situaci na bojišti ještě nezhoršovali dodáváním zbraní ruskému agresorovi.

Kromě toho parlamentní lídři kvitovali s povděkem iniciativu předsedkyně Poslanecké sněmovny svolat pracovní setkání ostatních předsedkyň v předvečer konference EUSC a vyslovili se pro konání jednání v tomto formátu na pravidelné bázi.

V neposlední řadě účastníci konference uvítali rozhodnutí o konání parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy. Jeho druhý ročník se taktéž z iniciativy předsedkyně české Sněmovny uskuteční od 23. do 24. října letošního roku v tuzemské metropoli.

Konference EUSC je každoročně pořádané fórum, jehož cílem je chránit a podporovat úlohu parlamentů a zároveň platformou pro výměnu názorů, informací a zkušeností mezi předsedy parlamentů. Zároveň je konference završením parlamentní dimenze úspěšného loňského předsednictví České republiky v Radě EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.