Pekarová Adamová (TOP 09): Hranice pro odpuštění sociálního pojištění je příliš nízká

30.05.2020 15:52

Vládní návrh o prominutí pojistného na sociální zabezpečení by měl zahrnout více zaměstnavatelů. Nárok na něj by měly mít i firmy nad 50 zaměstnanců. Firmy musí věrohodně prokázat propad příjmů a uplatnit podporu na maximálně 100 zaměstnanců.

Pekarová Adamová (TOP 09): Hranice pro odpuštění sociálního pojištění je příliš nízká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Zákon vůbec nepočítá s podporou firem, které mají více než 50 zaměstnanců. Pokud by prošel, mohlo by to znamenat ohrožení zejména pro zaměstnance firem, které tuto hranici lehce převyšují. Jen proto, aby tuto podmínku splnily, mohly by přistoupit k propouštění,“ objasňuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pozměňovací návrh TOP 09 si klade za cíl, aby na prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dosáhly firmy bez rozdílu počtu svých zaměstnanců. „Neznamená to však, že by se malých firem neměla týkat. Zaměstnavatelé by měli mít právo požádat o prominutí platby pojistného až pro 100 zaměstnanců, a to bez ohledu na jejich celkový počet. Domnívám se, že si v době přicházející recese zaslouží větší ekonomickou pomoc především ti, jejichž tržby klesly vlivem koronakrize,” uzavírá Markéta Pekarová Adamová.

K získání této úlevy by musely firmy také věrohodně prokázat, že v souvislosti s epidemií koronaviru došlo v jejich hospodaření k propadu příjmů o minimálně 30 % oproti předcházejícímu roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce