Pekarová Adamová (TOP 09): Klíčem k vítězství Ukrajiny je česko-polská solidarita a neústupnost zlu

10.11.2022 10:46

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila oficiální návštěvu Polska. V Osvětimi nejprve uctila památku obětí židovského holocaustu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Klíčem k vítězství Ukrajiny je česko-polská solidarita a neústupnost zlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Ve Varšavě pak jednala s předsedkyní Sejmu Elzbietou Witek i s předsedou Senátu Tomaszem Grodskim. Delegace se setkala také se zástupci demokratického Běloruska a zavítala i do varšavského dopravního podniku. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila v čele sněmovní delegace od 7. do 9. listopadu oficiální cestu do sousedního Polska. Spolu s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou a řadou dalších zahraničních hostů se nejdříve zúčastnila pietního shromáždění v areálu někdejšího komplexu nacistických vyhlazovacích táborů v Osvětimi. Shromáždění se konalo u příležitosti výročí protižidovského pogromu známého jako Křišťálová noc. „Vzpomínka na holocaust se stala součástí naší kolektivní identity. A jména těch, kteří byli zavražděni v Osvětimi i na jiných místech, nebudou zapomenuta. V dnešním světě však nenávist, nesnášenlivost a netolerance narůstají a my musíme zvýšit naše úsilí, abychom je zastavili,“ pronesla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Z Osvětimi se sněmovní delegace přesunula do Varšavy, kde následovalo pracovní jednání s předsedkyní polského Sejmu Elzbietou Witek. „Naším společným strategickým cílem je vítězství Ukrajiny. Klíčem k němu je česko-polská solidarita s ukrajinskými uprchlíky a koordinovaný postup vůči ruskému agresorovi. S paní předsedkyní Witek se také shodujeme, že aktivní parlamentní diplomacie v tom všem dnes hraje důležitou roli. Na závěr našeho setkání jsem paní předsedkyni pozvala na návštěvu do Prahy,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

V polském parlamentu se uskutečnilo jednání i s maršálkem Senátu Tomaszem Grodskim. „Zásadním tématem naší schůzky byla společná snaha o úplnou surovinovou nezávislost na Rusku a energetickou bezpečnost střední Evropy. K obojímu by velmi výrazně přispěla stavba plynovodu Stork II, o jehož financování z evropských zdrojů teď společně s polskými kolegy intenzivně usilujeme,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pracovního programu bylo také setkání s českou diasporou, běloruskými opozičními představiteli či exkurze do Varšavského dopravního podniku, kde nově používají vagony metra od Škoda Transportation. „Dodávku vlakových souprav pro varšavské metro vnímám jako jeden z nejviditelnějších exportních úspěchů české firmy na polském trhu v posledních letech. Jsem ráda, že výrobky české firmy budou sloužit obyvatelům polské metropole v jejich každodenním životě. Zároveň je to důkaz dynamicky se rozvíjejících obchodně-ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…