Pekarová Adamová (TOP 09): Naše společnosti se nacházejí na historické křižovatce

24.04.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předsedkyně evropských parlamentů jednaly v Praze o válce na Ukrajině a roli žen v zahraniční politice.

Pekarová Adamová (TOP 09): Naše společnosti se nacházejí na historické křižovatce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová hostila v Praze pracovní setkání předsedkyň evropských parlamentů. Stalo se tak v předvečer mezinárodní konference předsedů parlamentů členských a kandidátských zemí EU. Hlavními tématy jednání byla role žen v zahraniční politice a aktuální situace na Ukrajině. Čestným hostem byla šéfka ukrajinského Centra pro lidské svobody a laureátka Nobelovy ceny míru Oleksandra Matvijčuk.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová přivítala na společném jednání v Praze předsedkyně zákonodárných sborů evropských zemí. Pozvání do Prahy přijaly předsedkyně z Kypru, Německa, Litvy, Polska, Rumunska, Slovinska, Estonska, Nizozemska, Černé Hory, Švýcarska, Francie a Portugalska. Hlavními tématy jednání byla role žen v zahraniční politice a válka na Ukrajině.

„Jde o první jednání v tomto formátu v České republice. Nejde ale zdaleka o naše první společné jednání. Navazujeme na plodná pracovní setkání v Bruselu a v Polsku, kde jsme tuto tradici z iniciativy předsedkyně polského Sejmu Elżbiety Witek v loňském roce založily“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Společné jednání předsedkyň se uskutečnilo v prostorách Pražské křižovatky. Ta je úzce spjata s hodnotovým odkazem prvního polistopadového demokratického prezidenta ČR Václava Havla.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

„Výběr místa setkání rozhodně nebyl náhodný. Naše společnosti se totiž také nacházejí na historické křižovatce. Naše společná budoucnost v rodině zemí Evropské unie bude do značné míry záviset na naší současné schopnosti udržet vzájemnou jednotu a soudržnost navzdory aktuálním výzvám,“ dodala ještě předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Čestným hostem jednání předsedkyň parlamentů byla šéfka ukrajinského Centra pro lidské svobody a jedna z laureátů loňské Nobelovy ceny za mír Oleksandra Matvijčuk.

„Paní Matvijčuk ve své osobě prakticky ztělesňuje obě aktuálně diskutovaná témata. Její odvaha a zásadovost je pro nás všechny nejen zdrojem nesmírné inspirace a upřímného obdivu, ale také živoucím apelem na vytrvání v podpoře vzdorující Ukrajině,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pekarová je naprosto přesný případ typu žen v politice, které by se tam neměli za žádnou cenu objevovat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebříza , 24.04.2023 11:32:30
Hloupá, arogantní, domýšlivá - podobně jako Němcová, Černochová...........

|  11 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…