Pekarová Adamová (TOP 09): O prosperující společnou budoucnost je třeba se starat právě dnes

02.02.2024 16:21 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová zakončila v ázerbajdžánském Baku svou pracovní cestu po jižním Kavkazu. S předsedkyní Národního shromáždění Sahibou Gafarovou jednala o vzájemné česko-ázerbajdžánské meziparlamentní i obchodní spolupráci. V bakuské Aleji mučedníků pak uctila památku obětí sovětských represí.

Pekarová Adamová (TOP 09): O prosperující společnou budoucnost je třeba se starat právě dnes
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová zakončila v Ázerbájdžánu svou třídenní pracovní cestu po jižním Kavkaze. V Baku jednala s předsedkyní Národního shromáždění Sahibou Gafarovou.

„S paní předsedkyní jsme navázali na náš společný rozhovor z loňského prosince v Praze. Parlamenty našich zemí ovšem pojí nejen spolupráce na nejvyšší úrovni, ale také na úrovni meziparlamentních skupin přátel. Naši zákonodárci jsou v tomto ohledu dokonce jednou z nejaktivnějších skupin ze všech,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

V předloňském roce došlo navíc k podpisu memoranda o česko-ázerbajdžánském strategickém partnerství v oblasti energetiky. Loni, kdy si obě země připomínaly jubilejní třicáté výročí od navázání diplomatických styků, se potom na toto téma uskutečnilo i první společné setkání pracovní skupiny.

„Paní předsedkyni jsem na závěr našeho setkání popřála mnoho zdaru při organizaci Konference OSN o změně klimatu COP 29. Ta se letos uskuteční právě v ázerbajdžánské metropoli. Téma globálních změn klimatu nás pochopitelně také spojuje. Zároveň nás staví před náročnou výzvu, se kterou se musíme vypořádat jedině koordinovaným celosvětovým úsilím. O prosperující společnou budoucnost je totiž třeba se starat už dnes,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně sněmovny s partnery diskutovala i situaci v regionu Jižního Kavkazu a možnosti řešení sporů mezi oběma navštívenými zeměmi. „V zájmu České republiky je stabilní a prosperující jižní Kavkaz. Ze sporů mezi Arménií a Ázerbájdžánem těžilo v dlouhodobém hledisku vždy Rusko. To rozhodně není v našem zájmu a dobré vztahy s oběma zeměmi se snažíme využít ke zmírnění napětí. Arménie i Ázerbájdžán oceňují, že to bylo právě v Praze během českého předsednictví v radě EU, kde mezi nimi došlo k průlomovému jednání. Pevně věřím, že dlouholetý konflikt se brzy podaří ukončit,“ doplnila ještě paní předsedkyně.

V rámci programu uctila paní předsedkyně i památku obětí krvavých sovětských represí symbolickým položením květin v bakuské Aleji mučedníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hmm, zvýšit pletací rychlost na svetry ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekolousek , 02.02.2024 16:51:02

|  5 |  0

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…