Pekarová Adamová (TOP 09): Sankce bolí Rusko víc než nás

19.08.2022 18:41

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rakouském Grafeneggu zúčastnila tradičního jednání tzv. Slavkovského formátu (tj. ČR, Rakouska a Slovenska).

Pekarová Adamová (TOP 09): Sankce bolí Rusko víc než nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Hlavní témata jednání byla válka na Ukrajině, protiruské sankce, problematika inflace, energetické bezpečnosti i otázky přeshraniční meziparlamentní spolupráce. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se dnes zúčastnila pracovního jednání zástupců parlamentů zemí tzv. Slavkovského formátu. Jde o regionální uskupení spojující od roku 2015 představitele ČR, Rakouska a Slovenska. Hostitelem tradičního setkání v dolnorakouském městečku Grafenegg byl předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Slovenskou republiku na místě reprezentoval místopředseda Národní rady Milan Laurenčík.

„Evropská unie se za našeho předsednictví úspěšně dohodla na energetických úsporách. Navázala tak na sérii sankčních balíčků. Nesmíme podléhat závěru, že sankce bolí více nás než Rusko. Není to pravda. Sankce proti Rusku zabírají. Ruská diktatura pouze obratně manipuluje informacemi“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata jednání zahrnovala kromě války na Ukrajině a protiruských sankcí i problematiku inflace a energetické bezpečnosti. „Vysoké ceny energií nejsou výsledkem našich sankcí. Může za ně Putinovo zneužívání naší závislosti na ruských surovinách, které začalo již dávno před jeho útokem na Ukrajinu,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V neposlední řadě zástupci sousedních zákonodárných sborů diskutovali také aktuální otázky přeshraniční meziparlamentní spolupráce. „Ze současné krize musí společenství našich tří demokratických zemí vyjít silnější a nezávislejší,“ uzavřela jednání předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Předsednictví slavkovské skupiny má v současné době Slovensko, které jej začátkem letošního roku převzalo po ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…