Pekarová Adamová (TOP 09): Vila předsedů Sněmovny našla skutečně smysluplné využití

24.11.2023 9:15 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila členy lidskoprávní a vzdělávací organizace Memorial. Ti po svém zákazu činnosti v Ruské federaci našli loni na podzim útočiště v pražské rezidenci předsedů Sněmovny. Odtud dál pokračují ve své odborné práci a plánují další související aktivity.

Pekarová Adamová (TOP 09): Vila předsedů Sněmovny našla skutečně smysluplné využití
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová dnes navštívila zástupce renomované historicko-vzdělávací a lidskoprávní organizace Memorial. Ti od loňského podzimu působí ve vile předsedů Sněmovny. Memorial se dlouhodobě odborně zaměřuje na výzkum sovětského represivního systému a jeho současné reflexe. Kvůli své činnosti byl ruskými úřady zakázán a jeho členové čelili ve své vlasti pronásledování, šikaně a tvrdým perzekucím.

„Badatelé z Memorialu systematicky přispívají k osvětlování temných stránek minulosti i současnosti ruského totalitního režimu. Jejich práce byla dokonce v loňském roce oceněna Nobelovou cenou za mír. U nás mají i nadále dveře otevřené, a to doslova,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V budově prvorepublikové funkcionalistické vily ze 30. let na pražské Ladronce v současnosti působí až osm pracovníků organizace. Doba užívání prostor byla s vedením Sněmovny původně domluvena na šest měsíců. S ohledem na oboustranný zájem pak byla po jejich uplynutí prodloužena. Organizace Memorial se zavázala hradit náklady za užívání objektu, z nichž většinu tvoří výdaje za energie a údržbu. Objekt jako takový jim je naproti tomu poskytnut bezplatně.

„Jsem opravdu ráda, že vila předsedů Sněmovny, která byla dlouhodobě neobývaná, našla skutečně smysluplné využití a stala se druhým domovem pro ty, kteří z exilu pomáhají budovat ruskou občanskou společnost,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí

„Díky pobytu zde se nám daří rozšiřovat muzejní kolekci Memorialu. Například minulý týden jsem měla možnost získat unikátní housle ručně vyrobené v gulagu, které potomci jejich autora odvezli do Drážďan, odkud jsme je po pěti letech vyjednávání získali,“ sdělila během setkání Irina Ostrovskaja, archivářka a dokumentaristka Memorialu.

„V poslední době se nám podařilo vydat několik knih, například sborník dokumentů o sledování Andreje Sacharova ze strany KGB nebo výpravný katalog naší výstavy o ženách v Gulagu. I to je výsledek toho, že máme možnost se díky tomuto zázemí v Praze plně věnovat naší práci,“ doplnil ještě Boris Bělenkin, ředitel knihovny Memorialu.

„Markétě Pekarové Adamové patří obrovský dík za její velkorysou nabídku pro Memorial, která v době ruské války proti Ukrajině nebyla úplnou samozřejmostí. Naši ruští kolegové jsou si toho vědomi a mě osobně těší například nedávné setkání lidskoprávních aktivistů Memorialu s jejich ukrajinskými protějšky. To se uskutečnilo právě v pražské rezidenci. Takováto setkání jsou velkou vzácností, přestože jejich potřeba je veliká. Kromě předsedkyně poslanecké sněmovny bych rád poděkoval také kolegům z ministerstva zahraničí a ministerstva vnitra, kteří od loňského roku vstřícně přistupují k pobytům ruských občanských a lidskoprávních aktivistů v ČR,“ uzavřel Štěpán Černoušek, předseda Gulag.cz a Memorial ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za naše peníze ubytuje nepřátele cizího státu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 24.11.2023 10:17:07

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…