Pekarová Adamová (TOP 09): „Vyženete Ukrajince z chat, abyste mohli na dovolenou!“

11.12.2022 11:47 | Ze sítí

Reakce na facebookovém profilu na kritiku vystěhování ukrajinských uprchlíků z rekreačního zařízení Poslanecké sněmovny v Harrachově

Pekarová Adamová (TOP 09): „Vyženete Ukrajince z chat, abyste mohli na dovolenou!“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Bude to trochu delší, tak se předem omlouvám. Víte, co mě na tom celém nejvíc mrzí? Jak se ženy a děti, které k nám prchly před válkou a kterým jsme našli přístřeší, nevědomky staly součástí téhle mediální hry. Právě z úcty k nim jsem se k tomu všemu vyjadřovat nechtěla, ač mi to bylo vyčítáno. Místo toho jsem je na místě navštívila. V minulosti několikrát a naposledy v pátek. Mají se podle vlastních slov dobře. Ale nepředbíhejme.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Nikdo neuvažoval nad tím, že bychom uprchlíky vyhodili na ulici nebo je přestěhovali tam, kde nemají ani práci nebo školu. To je fakt naprostý nesmysl a mrzí mě, že TV Nova, která přinesla tuhle „zaručenou“ informaci (a kterou pak další média přejala), ji zároveň nikdy neověřila. Ačkoliv jsme je na to opakovaně upozorňovali.

Faktem je, že celá řada podobných zařízení, která poskytovala útočiště uprchlíkům a byla tak na začátku války zcela naplněná, jsou dnes obsazená výrazně méně. Ukrajinci se zkrátka buď vracejí domů, nebo si našli bydlení jinde. A i to je případ Harrachova.

Přicházely v úvahu tedy dvě varianty, jak se s tím vypořádat. Buď ponechat v provozu celý objekt pro několik rodin (17 obsazených lůžek ze 70), nebo pro ně najít levnější, ale minimálně stejně kvalitní ubytování v bezprostředním okolí – a to se stalo. Nic víc.

Vidíte? Jasně, chápu snahu o senzaci, ale žádné drama se ve skutečnosti nekoná. Naši hosté se mají dobře, zůstávají pohromadě, pomáháme jim s výbavou nových domácností, je o ně postaráno a nic se pro ně nemění.

Proto moc děkuju všem našim zaměstnancům v Harrachově. O ukrajinské hosty se starali i nad rámec svých povinností, maximálně jim pomáhali a pomáhat i nadále budou. Stejně tak sněmovní středisko bude v případě nouze okamžitě opět fungovat jako náhradní domov těch, kteří uprchnou před ruskou agresí.

Spolu to zvládneme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.