Peksa (Piráti): Česká republika čelí mezinárodní ostudě

27.03.2023 21:45 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zpoždění se zavedením pravidel na ochranu whistleblowerů

Peksa (Piráti): Česká republika čelí mezinárodní ostudě
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Česká republika čelí mezinárodní ostudě a možné vysoké pokutě, protože za poslední 4 roky nedokázala zavést pravidla na ochranu whistleblowerů.

Pokuta, která České republice hrozí, by se mohla vyšplhat na přibližně 50 milionům korun. Navíc by se pokuta za každý následující den zvyšovala o dalších 100 tisíc korun, dokud Česko nezavede Komisí schválená pravidla na ochranu whistleblowerů.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Komise nám přitom dala více než dost času, abychom pravidla zavedli. Evropská směrnice byla schválena už v roce 2019. Po připomínkách o vypršení lhůty pro zavedení pravidel se návrh zákona až teď ve Sněmovně konečně někam posouvá a ještě letos by ho konečně měla aktuální vláda přijmout. Předchozí vláda Andreje Babiše totiž na transpozici směrnice do českého zákona po celou dobu u moci zvysoka kašlala.

Proč? Naprosto zjednodušeně – zákon pomáhá novinářům a whistleblowerům odkrývat korupci a chránit český a evropský rozpočet před rozkrádáním. Zrovna Andrej Babiš, který je zapletený do několika takových kauz, jako například investigace Pandora papers, o tom ví své.

Nová pravidla v České republice potřebujeme jako sůl! Směrnice má whistleblowerům poskytnout ve veřejném a soukromém sektoru mechanismy pro odhalování protiprávního jednání. Zároveň zajišťuje, že se whistlebloweři nebudou muset bát odvety, se kterou se často setkávají v nejrůznějších formách. Klasickým případem jsou strategické žaloby cílené na novináře, které je mají zastrašit od další investigativní práce.

A já vážně doufám, že se nám podaří tato důležitá pravidla zavést co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…