Peksa (Piráti): EU chrání svůj rozpočet před zloději nejlépe od svého počátku

13.11.2023 21:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpočtové odpovědnosti EU.

Peksa (Piráti): EU chrání svůj rozpočet před zloději nejlépe od svého počátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Evropská unie chrání svůj rozpočet před zloději nejlépe od svého počátku. A plánujeme v tom pokračovat.

Mám pro vás dobré i špatné zprávy. Obojí se týká ochrany rozpočtu EU před menšími zlodějíčky, až po velké vládní oligarchy a autoritáře, mezi které můžeme třeba počítat bývalého premiéra Andreje Babiše.

Začněme ale nejdříve tou dobrou zprávou. Za poslední rok se nám povedlo snížit počet částek z veřejných fondů, které byly součástí podvodů a nesrovnalostí, o celou polovinu! To je obrovský posun!

Zvládli jsme to především díky urputné práci orgánů boje proti podvodům (OLAF) a Evropského veřejného žalobce (EPPO), které pracují prakticky 24/7, aby ochránily evropské peníze před zloději.

Právě úřad veřejného žalobce, který se nám po letech dlouhé práce podařil během tohoto mandátu spustit, hraje klíčovou roli. Jen za první rok své existence ušetřil Evropě kolem 14.1 miliardy eur, zatímco na svůj provoz vyžaduje absolutně minimální náklady.

Teď ale ta méně šťastná zpráva. Přes všechny snahy se nesrovnalosti o vyplácení evropských peněz za minulý rok týkaly zhruba 1.77 miliardy eur. A to vážně není málo.

Proč tomu tak je? Shrnu to do 3 bodů:

1. Správní postupy pro řešení nesrovnalostí trvají neskutečně dlouho. Jak dlouho? Většinou 7 let. Podvodník může mezitím pohodlně změnit své metody, kterými své počínání pohotově zakryje.
2. Celkem 8 z 27 zemí EU nemají hotovou strategii na ochranu finančních zájmů EU.
3. Komise je líná v přesvědčování členských států, aby využily digitalizace pro boj proti podvodům.

Komise by měla tyto problémy co nejdříve vyřešit. Stejně tak pak přispět více peněz na projekty a orgány, které fungují, jmenovitě OLAF a EPPO. Evropské peníze jsou peníze nás všech, ne dotačních zlodějů a oligarchů. Za Piráty proto naléhám na Komisi, aby plně digitalizovala postupy rozpočtové kontroly. Jsme na dobré cestě, teď to jen dotáhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

11:17 Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě