Peksa (Piráti): Europoslanci podpořili zjedndodušení daňové byrokracie v Evropě

27.11.2023 8:19 | Tisková zpráva

Jednodušší vybírání daně z přidané hodnoty (DPH) přinesou dnes schválená pravidla. Podle Mikuláše Peksy, který na nich pracoval v hospodářském a měnovém výboru jako stínový zpravodaj, povedou k modernizaci systému DPH. Návrh teď zamíří do trialogu.

Peksa (Piráti): Europoslanci podpořili zjedndodušení daňové byrokracie v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Cílem je reagovat na aktuální výzvy, které digitální doba přináší v oblasti daně z přidané hodnoty a zároveň přinést podnikům v Evropské unii významná zjednodušení a transparentnost.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

„Piráti vždy podporovali transparentní a efektivní digitální inovace, které mohou přinést reálné výhody pro občany a podniky v celé Evropě. S tímto návrhem chceme sjednotit reporting, zjednodušit placení DPH mezi státy a postarat se o ochranu soukromí občanů. Ulehčíme tak život občanům i firmám, hlavně e-shopům" zdůraznil europoslanec Peksa.

V rámci návrhu se plánuje přechod k digitálnímu reportingu v reálném čase na základě e-fakturace, což by mělo členským státům poskytnout kvalitní nástroje pro efektivnější boj proti podvodům s DPH. Dále se pracuje na aktualizaci pravidel DPH pro sektor platformní ekonomiky. Nově by operátoři těchto platforem, zejména v sektorech osobní dopravy a krátkodobého ubytování, byli odpovědní za vybírání a odvádění DPH. Poslední klíčovou novinkou je zavedení jednotné registrace DPH pro celou EU, což by mělo firmám významně zjednodušit administrativu.

„Je na čase přizpůsobit naše daňové systémy digitální době. Jsem rád že mohu být u toho a aktivně se podílet na vytváření transparentnějšího a efektivnějšího systému pro všechny. Naší pirátskou prioritou je udržet systém v chodu tak, aby v maximální možné míře chránil soukromí jednotlivců," zdůrazňuje Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…