Peksa (Piráti): Jednota, spolupráce a partnerství jsou klíčem k úspěchu

09.05.2022 15:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke Dni Evropy

Peksa (Piráti): Jednota, spolupráce a partnerství jsou klíčem k úspěchu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Dnes, 9. května, slavíme Den Evropy, který je každoroční připomínkou výročí podpisu Schumanovy deklarace, která v poválečných 50. letech nastínila myšlenku nové formy spolupráce mezi evropskými státy a která položila základ dnešní Evropské unie.

„Přínos, kterým organizovaná a živá Evropa může přispět civilizaci, je nezbytný pro udržení mírových vztahů.” Věta, kterou nese Schumanova deklarace, a zároveň věta, která je pro nás v Evropě dnes stejně relevantní, jako byla v době, kdy se celý svět vzpamatovával z devastující války. Války, kterou se čelní evropští představitelé zavázali mezi evropskými národy už nikdy nedopustit.

Symbolický 9. květen vnímám jako skvělou příležitost pro oslavy jednoty a solidarity a zároveň připomenutí si, co pro nás dnes evropská spolupráce znamená. A je to právě dnes, kdy víc než kdy jindy vidíme, proč je pro nás spolupráce v rámci Evropy tak potřebná. Nejenže nám zaručuje prosperitu a hodnotové ukotvení, lidská práva a svobody, ale mimo jiné i bezpečnost. Jednoduše to vnímám tak, že táhneme-li v Evropě společně za jeden provaz, přináší to žádoucí výsledky.

Česká republika letos slaví 18. výročí od přistoupení do EU. Vstupem do Unie jsme zakončili naši pomyslnou „cestu zpět do Evropy“ – jednotného, stabilního a hodnotově založeného společenství, ve kterém je kooperace základním stavebním kamenem. A já jsem nesmírně rád za to, že jsme se před osmnácti lety společně s dalšími středoevropskými a východoevropskými státy na tuto společnou cestu vydali. Ani nechci pomýšlet na to, kde bychom dnes byli, pokud bychom si zvolili odlišnou cestu.

I proto bych dnes Evropě i všem Evropanům rád popřál, abychom byli nadále solidární, otevření naslouchat a hledat společná řešení a abychom si vážili opravdových partnerů. Ukazuje se totiž, že jednota, spolupráce a partnerství jsou klíčem k úspěchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.