Peksa (Piráti): Korupce nemá v Evropě co dělat

29.11.2023 4:32 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korupci.

Peksa (Piráti): Korupce nemá v Evropě co dělat
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Korupce nemá v Evropě co dělat! A orgány EU by měly jít příkladem.

V Evropském parlamentu jsme už 2 roky zpátky předložili jasný návrh pro vznik nezávislého etického tělesa – kontrolního orgánu, který by dohlížel na evropské politiky a úředníky a konečně zamával s korupcí, střety zájmů a podobnými neřestmi, které se teď na půdě EU odehrávají.

Stačí si jen vzpomenout na události kauzy Katargate, kdy místopředsedkyně Parlamentu Eva Kaili přijímala z Kataru úplatky, aby na půdě Evropského parlamentu hlasovala v jeho prospěch. ??

Není ale zdaleka jediná. Ve skutečnosti totiž existuje celá řada vysoce postavených evropských úředníků, co záměrně odmítli informovat o střetu zájmů nebo nabízeli své služby těm samým společnostem, o kterých schvalovali legislativu. A mohl bych pokračovat.

Po letech naší snahy se nám konečně podařilo přesvědčit Komisi, aby se problému korupce věnovala. Sama předsedkyně Ursula von der Leyen při vstupu do funkce slíbila, že se problému postaví.

Bohužel, skutek utek. Komise sice přišla se svým vlastním návrhem na vznik etického tělesa. Ten je ale tak bezzubý, že pokud by vznikl, akorát by vysával evropské peníze na svůj provoz namísto toho, aby je chránil před korupcí.

Na naši práci teď navazuje Francie, která vlastně prohlašuje to, co říkáme už dlouho – současný návrh Komise na etické těleso je naprosto směšný a nic nezmění. Potřebujeme těleso, co nebude jen tiše sedět v koutě, ale takové, co bude proaktivně a jasně jednat.

Kdo jiný, než samotné evropské orgány, by měly jít členským státům vzorem. EU není žádná kasička pro oportunisty. A nesmí se jí ani stát. Budu dál tlačit na to, aby vzniklo takové etické těleso, které nebude jen pro okrasu, ale těleso, které s případy korupce a střetu zájmů nemilosrdně jednat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy