Peksa (Piráti): Měli bychom zavést chytré zemědělství

28.04.2022 9:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zemědělství.

Peksa (Piráti): Měli bychom zavést chytré zemědělství
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Majitelé zemědělských velkovýroben s oblibou tvrdí, že když budou mít menší dotace, bude menší úroda a všechno zdraží. Jenže to není pravda. Dnes existují technologie, s jejichž pomocí můžete mít stejné výnosy za menší náklady.

Když totiž do zemědělství zapojíte data, přestanete řídit práce skrze nástěnku s lístečky a začnete místo toho používat software, můžete toho vypěstovat víc (třeba i o pětinu) a ušetřit na hnojivech a chemikáliích, kterými to pole nekropíte plošně. Používáte je jenom tam, kde to půda skutečně potřebuje. Finanční úspory můžou být v řádech tisíců korun na hektar – podle toho, co pěstujete.

Takzvané precizní (chytré) zemědělství umí v Česku dělat hned několik šikovných firem, mezi nimi úspěšný brněnský start-up WorldFromSpace. Pomáhají třeba s efektivním pěstováním cukrových melounů v Pakistánu, na čajových plantážích v Keni nebo s hlídáním slonů v Indii. Mluvil jsem o tom nedávno přímo s jejich ředitelem. Tahle firma totiž využívá otevřená data z evropského satelitního systému Copernicus a právě s jejich zapojením dokáže zemědělcům po celém světě pomoct k tomu, aby měli dobré výnosy s menšími náklady a ještě byli ohleduplnější k půdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…