Peksa (Piráti): Miliardy, určené pro boj za klima, nesmí končit v pochybných projektech

30.08.2022 11:38 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k využování evropských dotací

Peksa (Piráti): Miliardy, určené pro boj za klima, nesmí končit v pochybných projektech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Evropský víceletý finanční rámec je zárukou pro fungování EU. Má ale svoje potřeby a potřebuje posílení. Znáte to – v obci vám právě vyrostl nový most, jinde zase proběhla rekonstrukce středověkého hradu a támhle vznikl nový program na ochranu místní flory a fauny. U všech projektů pravděpodobně najdete jednu a tu samou ceduli – „Projekt je spolufinancován Evropskou unií“.

Ano, mnoho projektů skrz Českou republiku získává na svoje fungování peníze z EU – specificky z Evropského fondu na regionální rozvoj. Ten ale, stejně jako jakékoliv jiné fondy, pochází z peněz Evropského finančního rámce – rozpočtu EU na 7 let dlouhé etapy.

Jen tak mimochodem - ČR je v případě EU rozpočtu čistým příjemcem. To znamená, že jsme každý rok z EU pohotově získali více peněz, než kolik jsme do EU investovali. Naše členství v EU nás tak prakticky zatím nestálo ani korunu.

Současný víceletý rámec má ale své vlastní mouchy. Nedostatečně třeba reaguje na aktuální migrační krizi, narůstající inflaci nebo třeba na spalující klimatickou krizi.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Víceletý finanční rámec proto potřebuje „přidat“. A to o dost. Malé i větší regiony totiž s dosavadním rozpočtem nedokážou aktuálním výzvám vzdorovat. Především venkovským komunitám chybí rozvoj digitálních služeb a zjednodušení konektivity, stejně tak pak zvyšováním kvalifikace – ať už jde o zdravotnictví, vzdělání nebo služby.

Přechod na čistou energii a naplnění cílů v oblasti klimatu a biodiverzity budou v následujících letech naprosto zásadní položky v rozpočtu mnoha obcí. Musí se to ale dělat efektivně – už nesmí nastat situace, kdy přes 80 miliard EUR určených pro boji za klima skončí v pochybných projektech, které s daným tématem mají prach co společného.

Pokud máme společně jako Evropa fungovat, musíme vynaložit veškeré úsilí, aby takové projekty fungovaly. Ve Výboru pro regionální rozvoj (REGI), jehož jsem členem, se proto snažím tyhle změny prosadit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…