Peksa (Piráti): Pět podmínek pro zisk dotací pro obnovu

17.05.2020 10:53

Evropský parlament v těchto dnech hlasuje o podobě budoucího plánu opatření na minimalizaci dopadů koronavirové pandemie (tzv. Recovery plan). V rámci tohoto plánu budou členským státům vypláceny miliardy eur.

Peksa (Piráti): Pět podmínek pro zisk dotací pro obnovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Je zcela zásadní, aby tyto prostředky byly transparentně přiděleny a neskončily na účtech různých svěřenských fondů a podobně. Piráti proto v souladu s vlastní frakcí Greens/EFA navrhují pět zásadních pravidel, která by měla příjem jakýchkoli prostředků podmiňovat,“ uvádí pirátský eruoposlanec Mikuláš Peksa.

5 podmínek:

  • Všechny velké podniky, které mají místo podnikání v několika zemích, musí zveřejňovat údaje týkající se globálního rozdělování příjmů, zisků, zaplacených daní a hospodářské činnosti mezi daňovými jurisdikcemi, ve kterých jsou tyto podniky činné.
    Důvod: Unijní finanční podpora musí být rozdělena mezi státy férově. Není přípustné, aby se čerpání optimalizovalo následným přelivem prostředků mezi jednotlivými podniky v různých státech.
  • Žádné dotace pro firmy v daňových rájích.
    Důvod: Společnosti, které neodvádí daně v Evropě, neměly by ani čerpat její dotace.
  • Stop výplatám dividend, bonusů a zpětnému odkupu akcií min. na dva roky (resp. do konce krize). Důvod: Firmy se nesmí stát “průtokovým ohřívačem dotací“.
    Dotace nyní musí sloužit zejména investicím, nikoli vylepšování cash-flow akcionářů.
  • Přijetí zásad OSN v oblasti podnikání a lidských práv a přijetí evropské směrnice o neúčetním výkaznictví.
    Důvod: Evropské peníze musí směřovat pouze do etického podnikání, které zaručuje dodržování lidských práv a poskytuje veřejnosti jasný plán, jak společnosti plánují dostát své povinnosti náležité péče v kontextu environmentálních, sociálních a lidských práv ve všech fázích dodavatelského řetězce.
  • Přijetí pravidel proti zneužívání.
    Důvod: Pokud bude u podniků, které veřejné prostředky obdrží později zjištěno, že výše zmíněné požadavky neplní, bude od nich vymáhána náhrada těchto prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…