Peksa (Piráti): V EU teď jasně poznáte, jak je vaše lednička nebo pračka energeticky náročná

06.03.2021 7:33

Od 1. března 2021 je pro státy v EU povinná stupnice A-G na energetických štítcích spotřebičů. Bude se vztahovat na chladničky, mrazničky, spotřebiče na skladování vína, myčky nádobí, pračky, kombinované pračky-sušičky a elektronické displeje. Znamená to konec zavádějícím A+, A++, A+++ třídám.

Peksa (Piráti): V EU teď jasně poznáte, jak je vaše lednička nebo pračka energeticky náročná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Nový energetický štítek je faktickou výhrou pro koncové spotřebitele v EU. Pokud dlouhodobě mluvíme o tom, že chceme žít moderně a udržitelně, je potřeba jasně označovat spotřebiče, které nás zbytečně energeticky zatěžují. Nové štítky mají jasně vedenou stupnici mezi A a G, a navíc obsahují QR kód, který vede na databázi štítků, čímž bude mít každý velmi transparentní přístup ke všem informacím o spotřebiči,“ vysvětluje europoslanec Mikuláš Peksa.

„Klíčové je také místo, kde bude uvedená konkrétní spotřeba označeného spotřebiče. Na štítku bude velkým a jasným číslem napsáno, kolik si naše lednička nebo pračka vezme elektřiny. V dolní části štítku pak najdeme piktogramy, které upřesňují parametry spotřebiče. Myslím, že se jedná o velmi dobré řešení pro naše snahy o ekologickou Evropu,“ dodává Peksa.

Více informací o nových energetických štítcích naleznete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.