Peksa (Piráti): V cirkulární ekonomice nejsou odpady sprosté slovo, ale důležitá surovina

18.01.2023 8:36 | Tisková zpráva

Evropský parlament podpořil nová pravidla pro efektivní nakládání s odpadem. Vnáší transparentnost do mezinárodního vývozu odpadů a skládkování a lépe chrání před potenciálními negativními dopady na zdraví i životní prostředí.

Peksa (Piráti): V cirkulární ekonomice nejsou odpady sprosté slovo, ale důležitá surovina
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Díky otevřeným datům také bude snazší vyhodnotit, jestli má vyvážený odpad nějaký potenciál pro druhotné využití surovin.

Státy EU každoročně vyvezou mimo evropské území přes 30 milionů tun odpadu. Takové množství přitom zahrnuje i řadu surovin a materiálů, které by bylo možné zrecyklovat a znovu použít. Navíc dnes není zcela jasný osud vyvezených odpadků, protože často končí i v zemích s nižší ochranou životního prostředí nebo lidského zdraví. To se má změnit s novými pravidly pro mezinárodní vývoz odpadů, která dnes podpořil velkou většinou Evropský parlament.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17816 lidí

„V cirkulární ekonomice nejsou odpady sprosté slovo, ale důležitá surovina. V jednadvacátém století máme nástroje na to, abychom s odpady nakládali chytře a nepřipravovali se zbytečně o materiál, který dokážeme znovu použít. Základem je transparentnost a otevřená data, která nám umožní mimo jiné i lépe rozlišit, co je bezpečný a znovupoužitelný odpad a kde už se potýkáme s látkami, které mohou mít negativní dopad na lidské zdraví,“ vysvětluje europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Právě veřejné informace o složení a původu odpadu budou nově jedním z pilířů pravidel pro přeshraniční vývoz odpadů. Další změnou je i přísnější povinnost nakládat s odpady tak, aby se minimalizovaly dopady na lidské zdraví. Podobné zásady se budou týkat i případů, kdy se odpad vyváží za hranice Evropské unie. Větší transparentnost dopadne i na nelegální vývoz odpadu, bude totiž snazší zjistit, odkud materiál pochází a kdo je za něj odpovědný.

Návrh nových pravidel pro mezinárodní vývoz odpadu nyní projednají zástupci Evropského parlamentu s představiteli jednotlivých členských států. Pokud najdou shodu, bude nařízení přímo účinné ve všech evropských státech bez nutnosti další implementace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině