Peksa (Piráti): Výzva k úspornějšímu fungování Evropského parlamentu

01.06.2020 8:36

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickému fungování orgánů Evropské unie

Peksa (Piráti): Výzva k úspornějšímu fungování Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Pirátům v Evropském parlamentu se podařilo shromáždit většinovou podporu pro výzvy požadující transparentnější a úspornější fungování Parlamentu coby veřejné instituce.

1. Chceme prosadit, aby měl Evropský parlament pouze jedno sídlo. V současnosti využívá několik budov v Bruselu, Lucemburku a Štrasburku, a tím nutí tisíce zaměstnanců, poslanců a úředních aut ke každotýdenním přesunům mezi těmito lokalitami. To rozhodně není ekonomické ani ekologické!

2. Všichni poslanci Evropského parlamentu by v zájmu zvýšení transparentnosti a odpovědnosti měli své příspěvky na všeobecné výdaje využívat pouze pro činnosti související s prací!

3. Schůzky europoslanců a zúčastněných stran (často lobbistů) musejí být nově veřejně přístupné v otevřeném a strojově čitelném formátu, což zvýší transparentnost.

4. Europarlament musí vyvinout nástroje umožňující videokonference či decentralizovaná cloudová úložiště, která by nám v budoucnu umožnila vykonávat zásadní zákonodárnou činnost efektivněji – ve 21. století by volení zástupci evropských občanů měli mít možnost pracovat odkudkoliv z celé Evropy, a ušetřit tak za zbytečné cesty do Bruselu či Štrasburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …