Peksa (Piráti): Ženy musí mít právo volby

14.11.2021 13:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k umožnění bezpečných potratů pro polské ženy v ostatních zemích EU

Peksa (Piráti): Ženy musí mít právo volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Tento týden jsme v Evropském parlamentu s pirátskými kolegy podpořili výzvu k umožnění bezpečných potratů pro polské ženy v ostatních zemích EU.

Na co přesně naše výzva reaguje? V Polsku je dnes v podstatě nelegální podstoupit interrupci. Ukončení těhotenství není možné ani v případě, kdy je plod poškozený tak závažně, že není žádná šance, aby se narodil živý. Udržení takového těhotenství je navíc velmi rizikové pro těhotnou ženu. Dle rozhodnutí polského Ústavního soudu z října 2020 mohou lékaři provést legální interrupci pouze ve dvou případech: když těhotenství ohrožuje život a zdraví těhotné ženy, nebo když existuje důvodné podezření, že těhotenství je důsledkem zakázaného jednání (např. znásilnění).

Jak je zřejmé – polské zákony staví mnohé ženy do bezvýchodné situace, kdy jsou nuceny hazardovat se svým životem a lékaři a lékařky čelí nesmyslné perzekuci. Přísná protipotratová politika má už, bohužel, své oběti. Proto nemají protipotratové zákony v Evropě 21. století co dělat.

Ženy musí mít právo na adekvátní zdravotní péči a právo volby. Jejich životy nesmí být zbytečně ohrožovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu