Petrík (Svobodní): Ministryně obrany Karla Šlechtová a obrana ČR

20.12.2017 13:41

Ministerstvo obrany a ministr obrany by měli pracovat na tom, abychom v lepším případě válku odvrátili, nebo abychom se ubránili. Od ministryně obrany očekávám vizi, jak nás na to připravit.

Petrík (Svobodní): Ministryně obrany Karla Šlechtová a obrana ČR
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Začnu zeširoka a pak se dostanu k nové ministryni. I když si to málokdo z nás připouští, dějiny lidstva jsou dějinami válek. Někteří z nás zažili druhou světovou válku, mnozí pamatujeme sovětské tanky a třesky výstřelů roku 1968. Řada válek právě probíhá ve světě a jedna i v Evropě. Otázkou není, jestli bude opět hrozit válka i nám, ale kdy k tomu dojde.

Ministerstvo obrany a ministr obrany by měli pracovat na tom, že až k tomu dojde, budeme připraveni. Abychom pak v lepším případě válku odvrátili, nebo abychom se ubránili. Od ministryně obrany očekávám vizi, jak nás připravit. Abychom byli připraveni, až ten den přijde.

Do čela ministerstva obrany byla jmenovaná Ing. Karla Šlechtová, vystudovaná ekonomka, která v oblasti silových struktur nemá žádné zkušenosti a nemá vojenské vzdělání. Inteligentní, vzdělaná, sebevědomá a pravděpodobně i velice pracovitá státní úřednice. Hned v den jmenování 13. 12. poskytla České televizi rozhovor. Sdělila, že má cíle a vizi. Kdo poslouchal dál, byl velice zklamán. Vizí paní ministryně je dodržovat úřední postupy a zvýšit rozpočet na 2 % HDP.  Prostě být dobrou úřednicí. Vize odvracení hrozeb a příprava obrany chyběla.

Přitom aktuálních hrozeb je hned několik.  400 našich vojáků je přímo zapojeno do 7 misí/konfliktů ve světě. Namátkově například naše účast v konfliktu v Mali je problematická. Jak by se líbilo nám, kdyby naše vláda ve spolupráci s bývalou koloniálním správou zvala cizí vojáky do naší země?

Další hrozbou je setrvalá snaha o odzbrojení našich spořádaných občanů ze strany EU. Kdo zná historii a názory Lenina, Hitlera nebo Maa na zbraně v rukou občanů, je znepokojen. Kdo navíc četl Orwella, musí být znepokojen ještě víc. Proč asi tak úporná snaha odzbrojit naše občany?

Potom zde máme probíhající ilegální migraci nebo problematickou snahu EU vytvořit vlastní armádu.

Dalším problémem bude navýšení vojenského rozpočtu. Z asi 52 miliard Kč v roce 2017 chce současná vláda Andreje Babiše zvednout výdaje  na 2 % HDP, to je zvýšení o dalších asi 46 miliard ročně v budoucnosti. Tyto peníze nesmí být použity na několik málo superdrahých hraček s omezenou životností jakým jsou například plánované útočné drony.

Nechtěl bych, aby se opakovala historie z období Belle Époque (1890 až 1914), kdy nikdo válku nečekal a pak přišla do té doby ta nejhorší.

František Petrík,
člen Republikového výboru Svobodných

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…