Philipp (KDU-ČSL): Nedostatek pediatrů je důsledkem dlouholetého podceňování práce v terénu

14.02.2023 13:21 | Tisková zpráva

Systém pediatrické péče v České republice je dlouhodobě personálně podvyživen. Od roku 2016 ubylo podle údajů VZP 125 úvazků praktických lékařů pro děti a dorost a nově příchozích mladých pediatrů není dost, aby dokázali nahradit ty, kteří odcházejí.

Philipp (KDU-ČSL): Nedostatek pediatrů je důsledkem dlouholetého podceňování práce v terénu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp

Jak zabránit uzavírání dalších ordinací? Jak změnit stav, kdy se za pediatrem dojíždí i 50 km? Hosty pořadu Pro a proti Českého rozhlasu byli předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, předseda správní rady VZP, někdejší náměstek ministra zdravotnictví a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL).

Podle Toma Philippa nejsou přeplněné čekárny dětských lékařů otázkou nynějšího vedení ministerstva zdravotnictví, ale dlouhodobým problémem, který vznikl v důsledku toho, že jsme 20 let podceňovali práci v terénu. Ta je nyní pro lékaře neatraktivní.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí

„To se nezlomí za rok nebo dva, to je práce na několik let, možná i desetiletí. Když jsem byl náměstkem ministra zdravotnictví, přišli jsme s projektem zvýšení počtu studentů na lékařských fakultách. To bylo základním posunem k tomu, že by během následujících dvou až tří let mělo začít přibývat zhruba o 200 až 250 lékařů ročně více, než když jsem byl na ministerstvu. Nabídka ze strany pracovníků bude tedy větší. Zároveň předpokládám, že zůstanou v České republice a neutečou do zahraničí,“ uvedl lidovecký poslanec.

K tomu je podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví potřeba vytvořit podmínky, tedy učinit způsob postgraduálního vzdělávání přívětivý a lékaře rozumně ohodnotit.

„Určitě bychom měli mluvit o finančních motivacích. Vzhledem k tomu, že pracuji zároveň ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, mám k dispozici čísla, která říkají, jak jsou jednotlivé skupiny lékařů v terénu honorovány. Zrovna u praktických lékařů jsou částky, které měsíčně získávají od pojišťoven, na české poměry docela vysoké. Myslím si, že až si to plně uvědomí lékaři v lůžkových zařízeních, v nichž jsou příjmy diametrálně nižší, mohla by to pro ně být motivace doplnit lékaře v praxi i v terénu,“ sdělil Českému rozhlasu Tom Philipp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…