Pícl (ČSSD): Česká republika je na špici v čerpání evropských fondů

18.12.2015 17:04

Efektivní čerpání evropských fondů si vláda stanovila jako jednu ze svých priorit. Maximálnímu a zároveň efektivnímu možnému dočerpání se při svých jednání pravidelně věnuje v rámci krizového řízení.

Pícl (ČSSD): Česká republika je na špici v čerpání evropských fondů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jen od začátku letošního roku vyčerpala Česká republika téměř pětinu z celkové částky alokované pro období 2007–2013 ve fondech Evropské unie. Ze všech států Unie je to jeden z nejlepších výsledků, o něco lépe v letošním roce čerpalo už jen Slovensko.

Pozitivní změnu potvrdila minulý týden v Praze také místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro rozpočet Kristalina Georgieva. Dle jejích slov je Česká republika díky aktivní politice vlády v roce 2015 na špici ze zemí čerpajících EU fondy v období 2007–2013.

Nejvyššího zrychlení tempa čerpání dosáhly především operační programy, které mají v gesci sociálně demokratičtí ministři. Jde o operační program Podnikání a inovace spadající pod MPO a o operační program Zaměstnanost spadající pod MPSV.

Aby Česká republika udržela vysoké tempo z letošního roku, musí Ministerstvo pro místní rozvoj i nadále pravidelně předkládat vládě zprávu o čerpání EU fondů i v novém období, tak aby mohla vláda vyhodnocovat, jaké další kroky je třeba v oblasti EU fondů pro zachování růstu dále činit.

Rychlé čerpání evropských fondů se pozitivně odrazilo v zaměstnanosti a hospodářském růstu. Česká republika má podle statistik Eurostatu po Německu druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Aktuálně je dle údajů Eurostatu bez práce 4,7 % Čechů. Průměrná nezaměstnanost ve státech EU je 9,3 %.

Zrychlené čerpání pak významně přispělo k letošnímu vysokému hospodářskému růstu. Meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí dosáhl v České republice 4,5 %, což je po Irsku a Maltě třetí nejlepší výsledek ze všech států unie. Odhadem se pak čerpání fondů zasadilo zhruba o 1 % letošního růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu