Pícl (ČSSD): Schválení aktualizovaného Akčního plánu vlády pomůže dalšímu hospodářskému růstu

26.01.2016 21:20

Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR je dokument, který má udržovat přehled nad operativními opatřeními vlády směrem k hospodářskému růstu a trhu práce, a v této podobě funguje již rok. Jeho tvorbě předcházela dlouhá diskuze se sociálními partnery a vláda nyní schválila aktualizaci pro rok 2016.

Pícl (ČSSD): Schválení aktualizovaného Akčního plánu vlády pomůže dalšímu hospodářskému růstu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

To, že jde o úspěšný koncept dokazuje i dlouhodobý hospodářský růst, kterému se v současné době Česká republika těší. V první polovině roku 2015 výrazně zrychlilo tempo ekonomického růstu a situace na trhu práce na tento vývoj reagovala odpovídajícím zlepšováním.

Vysoký růst HDP a vývoj zaměstnanosti při současné konsolidaci veřejných financí jsou naprosto zřetelným a jasným důsledkem hospodářské politiky této vlády, politiky podpory hospodářského růstu a vláda chce solidní tempo růstu udržet i v následujících letech a to i po odeznění jednorázových stimulů.

Aktualizace Akčního plánu se drží struktury původního dokumentu, zachovává osm prioritních os působení, v rámci kterých definuje cíle a konkrétní opatření pro jejich naplnění. Těmto opatřením jsou jasně přiřazeny odpovědnosti a předpokládané termíny pro jejich splnění.

Dokument je rozdělen do dvou částí. První část obsahuje kroky vlády pro podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, druhá část pak obsahuje opatření, která mají pomoci posílit příjmy státního rozpočtu tak, aby vláda neřešila jen výdajovou část rozpočtu, ale také příjmovou, na kterou předchozí vlády velice často zapomínaly.

Jako jedna z hlavních priorit stále přetrvává efektivní čerpání evropských fondů, které jsou v současnosti jedním z hnacích motorů hospodářského růstu. Dále je to například podpora investic, vyřešení aktuálních problémů s dopravními stavbami, které mají stanovisko EIA podle zákona č. 244/1992 Sb., prosazení nového zákona o zadávání veřejných zakázek, podpora VaVaI, příprava sociálních programů pro regiony ohrožené zvýšenou nezaměstnaností v důsledku postupného útlumu těžby, či změny v oblasti školství a trhu práce, které pomohou vyřešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků v některých profesích.

Aktualizovaný Akční plán také zahrnul přípravu na modernizaci českého průmyslu v podobě závazků předložit iniciativy Průmysl 4.0, Práce 4.0 a Vzdělávání 4.0.

To, že jde o koncept úspěšný, dokládá také fakt, že díky tomuto „jízdnímu řádu“ vláda v minulém roce výrazně zvedla objem investic a nastartovala čerpání z fondů EU, což přineslo práci řadě lidí a rozjelo mnoho projektů, které budou generovat zisk a pracovní místa ještě dlouho dopředu. Také úpravy platů ve veřejném sektoru a schválení léta odkládaného služebního zákona přinesly jistotu celé řadě domácností, v nichž alespoň jeden člověk pracuje ve veřejném sektoru.

Aktualizací Akčního plánu vláda hodlá s touto transparentní a pro všechny partnery předvídatelnou hospodářskou politikou pokračovat, aby současný pozitivní trend ve vývoji české ekonomiky vydržel co možná nejdéle.

Aktualizovaný Akční plán naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…